Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website
Parázsló éjszaka Pécsváradon

Múzeumok éjszakája 2014. június 21.

 

A múzeumok éjszakáján a művelődési központ és a városi könyvtár rendkívüli nyitva tartással várta a látogatókat. Ezen a napon együttműködve a Pécsváradi Vár Szolgáltató Kft.-vel és a Pécsváradi Várbaráti Körrel egyetlen belépő megvásárlásával valamennyi kiállítás, tárlat, illetve program megtekintését lehetővé tettük.       

Az akcióban részt vevő szervezetek közös kérdéssort állítottak össze, amely megválaszolásához végig kellett járni és alaposan megnézni a kiállításokat. Mivel Pécsvárad városa és különösen a pécsváradi ÉLMÉNYVÁR kiemelt célcsoportjaként kezeli a gyerekeket, diákcsoportokat és családokat, ezt az eseményt is felhasználta ennek a generációnak az elérésére.

A Múzeumok Éjszakája gyermek résztvevői a program során a résztvevők matrica-gyűjtő füzetet és/vagy matricát kaptak, amelybe az év folyamán további rendezvények alkalmával szerezhetnek matricákat. A teljesen megtelt füzettel díjmentesen léphetnek be az augusztus 22-24. között megrendezendő NYÁRVÉGE – családi hétvége c. program szombati napjára, melyen az ügyes gyűjtögetőket ünnepélyes keretek között OKLEVELES ÉLMÉNYVÁR-LÁTOGATÓvá nevezik ki. A cím és oklevél feljogosítja őket, hogy a vár rendezvényeit ingyenesen, ill. kedvezménnyel látogassák - ezzel is biztosítva a vendégek visszatérést. 

A rendezvényhez a pécsváradi ÉLMÉNYVÁR István Király Szállója szállásajánlatot dolgozott ki, ill. a Pécsváradi Zengő Turisztikai Egyesület szállásadó tagjai is csomagajánlatként népszerűsítették a programot.

Délután kezdődött a Nyitott szemmel - izgalmas körút menetlevéllel a városi kiállítások között. (Platthy György kiállítása, László Károly grafikai és Bali-szigeti szobrainak gyűjteménye, Nemes-Nágel Emlékszoba, „Modern korunk” - a művelődési központ ideiglenes valamint a Zománcművészeti tábor alkotásaiból készült állandó kiállítása, Samu Géza Múzeum, iskolatörténeti kiállítás, Kígyós Sándor Emlékkiállítása, Vármúzeum), amelyre bárki bármely helyszínen jelentkezhetett, a feladatlapot igényelve. A rendezvényre elsősorban családok érkeztek, együtt végigjárva a település múzeumait.

A végcél a vár volt, ahol  „A Természet boszorkánykonyhája”   -  tea- és gyógynövényes italok

kóstolója várta a résztvevőket, valamint az éppen virágzó levendulás kertből sajátkezüleg szedett növényekből kézműves segítségével szép dísztárgyakat készíthettek.

A felnőtt korosztály a szekszárdi Garay Pince borkóstolóján nem csak a jóféle nedűket kortyolhatott, hanem, előadást hallgathatott meg arról, hogy mit érdemes tudni a borokról?

Sötétedés után következett az „Éjjeli virtus:”, ahol bátorságukról adhattak bizonyságot a gyermekek. A zseblámpás vadászaton elrejtett képeket, tárgyakat kerestek, majd a megtalált képekről kérdéseket kaptak.

Az est végén valamennyi korosztályt lenyűgözte a gyertyafénybe öltöztetett altemlpom és a szakértő kalauzolás az ősi falak között.

Már éjszakába nyúlt, amikor a Szent Iváni „szabályok” szerint kicsik és nagyok kipróbálhatták bátorságukat a tűzugrás során.

A rendezvényre nemcsak helyből érkeztek családok, hanem felkeresték a települést Pécsről is. A program sikeresnek mondható azért is, mert helybeliek is megismertek újabb helyi különlegességeket, valamint sikerült településünk kincseit másoknak is bemutatni.

A továbbiakban rendszeressé tennénk a múzeumok együttműködését, a jövőben együttműködve Zengővárkony, majd Nagypall és Óbánya múzeumaival, kiállításaival - velük ebben az évben debütál a Dézsmakörút drótszamáron- program. Cél: az egykori apátsági birtok falvaiban a ma embere élmény formájában szedi be a dézsmát. A vár kerékpárjaival jut el a dézsmaszedő helyekre térképpel és elemózsiával felvértezve, ahol már várja a helyi programgazda.

Múzeumok éjszakája 2014.

Részletek