Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Domborzatilag a település gyönyörű tájban fekszik, melyet az É-Mecsek nyúlványai és a szomszédos Tolna megyei Völgység lankái határoznak meg. A településen három vízfolyás található. A vadvízi árok, a Völgységi árok, amely valamikor a malomárok volt, és az Öreg patak, amely gyakorlatilag kettészeli a falut. A Baranya északkeleti csücskében lévő települést az Öreg patakkal szinte párhuzamosan átszeli a 6-os főút is. A község tájegységileg a Mecsek É-K-i lábainál, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédságában található.

Hidas Község Önkormányzatának nyilvántartása alapján belterülete 211 hektár, külterülete 1695 hektár, a község lélekszáma 2014. január 1-én 2173 fő. A település közigazgatásilag 1315 –től valószínűleg a török hódoltság végéig tolna megyei község volt. Azóta Baranya megyéhez tartozik.

A település infrastrukturális ellátottsága jó. Az iparterületeken üzemek működnek, a mezőgazdaságban többnyire magánvállalkozók, őstermelők vannak, domináns a szántóterületek művelése. Érdemes megtekinteni a műemlék védelem alatt álló, 1784-ben, copft stílusban épült Római katolikus templomot, s itt található a falu volt földesurának, Kajdacsy Antalnak márvány síremléke is.

Az Evangélikus templom 1793-ban épült, késő barokk stílusban. Ugyanebből a korból származó főoltár és a padok szintén késő barokk jegyeket mutatnak. A Református templom építése 2007. év tavaszán kezdődött. A székely templom hazai és külföldi támogatással, helyi összefogással és lelkes, kitartó szervezéssel épült fel.

Említésre méltó az I-II. Világháborúban elesett áldozatok emlékére készült Hősök szobra, a település központjában lévő Bányászemlékmű, a hivatal épületében lévő Kardoss Emlékszoba, valamint a Tájház. A hivatal épülete korábban a Kardoss család tulajdonát képezte. A Kardoss Emlékszobában 100 évnél régebbi emlékek, apró személyes tárgyak, fényképek, újságcikkek idézik a kort, melyben Kardoss Kálmán értékes, hasznos életét töltötte.

A Tájház a községben élők „közvagyona”, s hagyományozódik egyik generációról a másikra. Ennek a háznak a pontos mása, helyet kapott a szentendrei skanzen dél-dunántúli tájegységében. A Hargita Étterem, a Mecsek Kapu Étterem és a kisebb vendéglátó egységek lehetőséget adnak az erre járóknak megpihenni, kikapcsolódni. Közösségi színtereink az egyesületek aktív közreműködésével biztosítják településünkön a kulturális élet színességét.

 

A településről bővebben: hidas.hu

Hidas

Részletek