Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kiemelkedő műemléki értékeink

Pécsváradi Kolostorvár

(Kolostorvár, román, gótikus, barokk, 11-18. század)

Az 1015-ben alapított bencés apátság, a török kiűzése után uradalmi központként működött, jelenleg múzeum és szálloda. Az egyetlen állami tulajdonban található műemlék épület, a település legfontosabb turisztikai vonzerejét nyújtó Vár jelenlegi vagyonkezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., hosszú távú bérlője pedig a helyi önkormányzat.

A Pécsváradi Kolostorvár, mint kulturális örökség, a Pécsváradi Értéktár része.

 

Nagyboldogasszony Templom

A középkori Szent péter plébániatemplom helyén 1757–1767 közt emelt barokk stílusú monumentális római katolikus plébániatemplom, melyet Nagyboldogasszony tiszteletére szenteltek fel. A templomhoz szervesen hozzátartozik a telkén álló Mária Magdolna, Páduai Szent Antal és Szent Vendel szobor. Főhomlokzata előtt 1836-ban kálvária-együttest létesítettek.

További érdekességek templomunkról: ITT

A Szentháromság tér épületegyüttese

A Városházát 1857-ben építette neogótikus stílusban Gianone Ágoston svájci olasz származású építész. Előtte a Szentháromság szobor 1816-ból gyógyító és védőszentek alakjaival, fő helyen a város patrónusa, Sárkányölő Szent György címerével. Szemben a régi Városháza, ma általános iskola.

Mindenszentek Temetőkápolna

Feltehetően a Szent István rendelete nyomán, tíz falu templomának épült, Pécsvárad első plébániatemploma, a jelenleg is álló épület korát a 11-12. századra becsüljük. A 2014-ben végzett külső falfeltárás során előkerült bizánci stílusú ablak a templom korábbi keletkezésére is utalhat. Az írásos források szerint e templom falai között temették el Domoszló herceget, később viszont az apátságban került újratemetésre. Az eredetileg román stílusú épületet előbb gótikus stílusban bővítették, majd a 18. században barokk stílusban építették át. Sokáig a mai Nagyboldogasszony templom mellett is plébániatemplomként működött, ezt a funkcióját csak néhány évtizede veszítette el. Szintén a 2014-es feltáráskor vált láthatóvá a templom szentélyét záró gótikus stílusú ablak.

A Mindenszentek temetőkápolna, mint kulturális örökség, a Pécsváradi Értéktár része.

Római Katolikus Plébániaház

Az 1733-ban, barokk stílusban épült plébániaházon 1818-ban emeletráépítési és átalakítási munkákat végeztek, mely már klasszicista stílusban készült. Pincéje középkori eredetű.

Református Templom

Az 1783-85 közt épült, késő barokk református templomot, a 19. század első felében klasszicista, majd a 19. század közepén historizáló stílusban részleges átalakították. A templom tetőszerkezetét és tornyát 1996-ban felújították.

Református lelkészlak

A 18. század végén barokk stílusban épült lelkészlak főhomlokzatát a 19. század második felében érett historizáló stílusban átalakították. Gazdasági épülete már 19. századi, melyet az elmúlt időszakban átépítettek. A református paplak homlokzata hatásosan zárja északról a Kossuth teret. Az együttes képéhez szervesen hozzátartozik a téglapilléres faléces kerítése és az iskola utca felőli gazdasági épületszárny is.

Samu Géza Múzeum (volt katolikus iskola)

A régi Pécsvárad központjában található az egykori általános iskola - ún. Hegyi iskola - épülete. A 18. századi épületet 1823-ban klasszicista stílusban átalakították és emeletesre bővítették. Az épületben jelenleg két kiállítás látogatható: az iskolatörtérténeti kiállítás, illetve a Samu Géza Múzeum.

 

Városi séta

Részletek