Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár épületében található kiállítások

A pécsváradi Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár épületében található kiállítások

 

A patinás - egykori Fehér Lóhoz címzett - vendégfogadó épülete ad helyet több évtizede és napjainkban is a város könyvtári állományának, mely mára hozzávetőlegesen 40.000 kötetet számlál. Kézikönyvtárunk gazdag és sokrétű. Változatos érdeklődési kört képes kielégíteni.

Ifjúsági- és gyermekirodalom, sikerkönyvek és szépirodalmi klasszikusok egyaránt helyet kaptak polcainkon csak úgy, mint művészeti és helytörténeti érdekességek, folyóiratok. Az internet kedvelőinek négy számítógép áll rendelkezésére. Fénymásolásra és fekete-fehér nyomtatásra is van lehetőség.

Intézményünk emeletén kapott helyet négy, – városunkhoz kötődő  – híresség emlékkiállítása.

Platthy György festőművész kiállítása:

Ungvár szülötte pécsváradi tanárkodása óta számos festményén örökítette meg vidékünket. 55 művét adományozta városunknak. Műveit a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is őrzi.

László Károly műgyűjtő:

Magyar – német - zsidó származású és identitású könyvkiadó, műgyűjtő, színész és író.

Írói és színházi munkája jelentős. Műgyűjtőként és műkereskedőként pedig korának egyik meghatározó európai alakja, „életművésze” volt.

Nemes - Nágel Emlékszoba:

A személyes tárgyakkal berendezett enteriör gerincét, a testvérpár idősebb tagjának, Nágel Lajos kiadói tevékenységének relikviái képezik. A család pécsváradi kötődései okán tisztelték meg az adományozók városunkat olyan kiadások eredeti példányaival, melyek a világ Idegenforgalmi kiadványainak méltán értékes darabjai.

Ő az a Nágel Lajos, akinek kérésére Robert Schuman (1886-1963), Franciaország egykori miniszterelnöke, a strasbourgi Európai Parlament1958-tól regnáló elnöke megszerkesztette az egységes Európát kezdeményező esszékötetét.

Öccse, Nemes Endre költő, festőművész, városunkban látta meg a napvilágot. Európa számos országában élt és alkotott. A svéd kormány művészeti díjával kitüntetett professzor, festményei és alkotóeszközei tekinthetők meg a kiállítás egyik termében.

Összeállította: Moring Márta

A Könyvtár és Galéria nyitva tartása:

Hétfő: 12 – 18 óráig

Kedd: a nyitva tartás szünetel

Szerda: 12 – 18 óráig

Csütörtök: 8.30 – 11.30 óráig

  páratlan heteken: 13 – 18 óráig is

Péntek: 12 – 18 óráig

Szombat: 8.30 – 13 óráig csak páros heteken