Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A XI. századtól a pécsváradi bencés apátság alapítólevelében olvashatunk említést a faluról, minden bizonnyal ószláv településként.

Kátoly és környéke klasszikus bölcsője lett a magyar-szláv etnikum magyar néppé válásának. A pécsváradi alapítólevélben Kátoly templomos helyként van feltüntetve.

A község nevét más történelmi forrásokon 1296-ban a feudális anarchia korában az Árpád-kor végén említik először. 1272-ben Lőrinc nádor fia dúlta fel a szomszédos településekkel együtt a Kátoly nevű települést azaz a mai Kátolyt.

Az 1780-as időkig csak szláv családnevekkel találkozunk, utána települtek be a sváb családok Bóly-Szederkény-Máriakéménd az írásos emlékek szerint.

A lakosok száma 699 akkor. Jelenleg a lakosság száma 342 fő, a nemzetiséget tekintve ez horvát, német és cigány családokra oszlik.

A falu Berkesddel határos részén horgászásra alkalmas halastavak találhatóak, melyek szívesen várják a horgászni, kirándulni vágyókat sőt a lovaglást is kipróbálhatják.

A pincesoron a Falupince várja vendégeit. A kb 50 fő befogadására képes pincét 1809-ben építették, 2018-ban felújítottuk. Alkalmas akár családi vagy baráti összejövetelek, céges rendezvények megtartására.

Katalin a falu védőszentje. A falu temploma 1911-ben épült.

Kátoly

Részletek