Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

 

A Pécsváradi Női Kamarakórus a dr. Várnai Ferenc által megszervezett „elődje” nyomán, a Zengő Énekkar, majd Zengő Kamarakórus nyomdokain alakult meg 1978. március 1-én. A kórus vegyeskarként jött létre, de szólamaránytalanság miatt szeptember 1-től női karként működött tovább.

A kórus vezetője 1978-tól 1994-ig Tóth Gézáné a Pécsváradi Zeneiskola akkori igazgatója volt. Irányítása alatt a kórus repertoárja kiteljesedett, választékot nyújtott a kórus irodalom szinte valamennyi korszakából. Az együttes erénye a hajlékony, finom hangzás, a jó szöveg mondás és a művek átélt megszólaltatása volt.

Legelőször 1978 novemberében léptek fel, s később számtalan alkalommal szerepeltek városi, megyei és országos rendezvényeken. A kitartó munka gyümölcseként 1981-ben a pécsi Liszt-teremben rendezett kórustalálkozón aranykoszorú fokozatot érdemelt ki.

1982-ben az együttes a Vándor Sándor Szemle területi döntőjén indult, és továbbjutott a következő évben tartott megyei fordulóba. Még ez év júniusában a Kossuth Rádió Kóruspódium című műsora sugározta előadását kiérdemelve ezzel a legjobb kórusfelvételért járó emlékplakettet. Ettől az évtől támogatta az ÁFÉSZ, így a neve a Pécsvárdi Művelődési Központ és ÁFÉSZ Női Kamarakórusa lett.

A Vándor Sándor Szemle megyei döntőjén, Komlón 1983-ban ismét sikeresen vett részt, és ezzel elnyerte a jogot a Szombathelyen tartott döntőn való részvételre. Júniusban pedig újabb fellépés következett a Kóruspódium”-ban és vele egy újabb emlékplakett.

Addig elvégzett munkájának elismeréseként 1984-ben a művelődési miniszter a Szocialista Kultúráért kitüntetést adományozza a karnak, s ezt a kitüntetést megkapta 1989- ben is.

Az évek során 10-12 fellépést tudhat maga mögött megyei és országos kórustalálkozókon, több rádiófelvétel és külföldi szereplés szorgalmuk eredménye. (Ezek néhány jelentősebb állomása: 1986.Siklós, Szövetkezeti Kórusok Fesztiválja; 1988.Pécsváradi Vár, Jubileumi hangverseny; Budapest Néprajzi Múzeum, )

A fenti díjakon kívül megkapta a SZÖVOSZ nívó díját és az alapító tagok a Pécsváradért emlékplakettet. 1989-ben Pécsett rádiófelvételt készítettek, áprilisban Kőszegen minősítésen vettek részt. A Zenei Világnapon a pécsi Csontváry Múzeumban rendezett kórustalálkozón kiemelik zenei karakterüket.

1990 legfőbb állomása immár külföldi szereplés, a németországi Miesbach-ban, amely oly sikeres volt, hogy hosszantartó baráti kapcsolat alakult ki a pécsváradi és a miesbach-i kórus között. Ennek révén a női kar rendszeres szereplője a Miesbach-ban megrendezett nemzetközi kórus találkozóknak. /

Az 1994-es karnagy váltáskor a kórus élére Kutnyánszky Csaba került. A fiatal karnagy 1990-ben diplomázott a JPTE Tanárképző matematika-zene szakán, majd 1996-ban megszerezte második diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán iskolai ének-zene és zeneelmélet szakon, majd le is doktorált, azóta az Akadémián tanít

20 éves munkájának elismeréseként 1998- ban a Pécs- Baranyai Kulturális Szövetség Nívódíját kapja meg a kórus.

1999 májusában nagysikerű nemzetközi kórustalálkozót szerveztek a Miesbachi Vegyeskar és a Sásdi Vegyeskar fellépésével, majd az év augusztusában Pécsvárad Városának Önkormányzata a Női Kamarakórusnak Pécsváradért díjat adományozott. Még ugyanebben az évben  szeptemberben a Szigetváron megrendezett Baranyai Kisvárosok kórustalálkozóján képviselte városunkat. Októberben a Leányvásáron a komáromi Concordia Vegyeskart látta vendégül, majd decemberben a két évtizedes munka kiemelkedő állomásaként - a többi pécsváradi együttessel közösen - CD lemezt adtak ki.

2000 márciusában a Kultúrával a Nyugat kapujában - Nemzeti Fesztivál kistérségi bemutatóján vállalták a megmérettetést, melynek eredményeként továbbjutottak a megyei szakági bemutatóra.

 A szakmai kapcsolatteremtés és fellépési lehetőségek tekintetében is mindmáig hátrányban vannak a kistérségi együttesek a megyeszékhely, vagy a főváros hasonló művészeti csoportjaival szemben, hiszen a nagyvárosok rendezvény-mennyiségével nem versenghetnek a kisebb települések. Ennek a hátránynak az ellensúlyozására rendezte a művelődési központ és a kórus 2001 szeptemberében a Baranya Megyei Kórusok Találkozóját, melyen a megyei kórusokon kívül a Galántai Kodály Zoltán Daloskör is fellépett.

2002-ben az olaszországi monfalconei kórustalálkozón vendégszerepeltek a Coro Angelo Capello di Begliano vendégeként, hatalmas sikert aratva. A meghívást 2003-ban viszonozta a pécsváradi kórus. Az olasz kórus látogatásának ideje alatt a 25 éves jubileum megünneplésére az együttes kórustalálkozót szervezett, melyre meghívást kapott a siklósi és szigetvári vegyeskar is. A találkozó nagyon nagy sikert aratott, azóta is szoros kapcsolat van a szigetváriak és pécsváradiak között.

2006-ben önálló CD-vel jelentkeztek, a művelődési központtal közösen megszervezték a Baranyai Kisvárosok Kórustalálkozóját, amely a Bartók emlékév jegyében telt és olaszországi meghívásnak tettek eleget

Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a kórus tagok a nyár végén közös „edzőtábor” során készülnek fel a fellépésekre. Nemcsak szakmai felkészülés ez, hiszen a közös éneklés, nemcsak a zenei képzés, hanem a közösség fejlesztés, a társas kapcsolatok kialakításának is szerves része.

 

elérhetőség: A Pécsváradi Női kamarakórus facebook oldala