Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Felvidékiek napja

Május 11-én szombaton a felvidéki magyarok áttelepítésének évfordulójára emlékeztünk. A második világháború utáni, úgynevezett lakosságcsere-egyezmény következtében Pécsváradra és a környező településekre került családok leszármazottai máig ápolják a régi családi, baráti kapcsolataikat, és működtetik a Felvidékiek Klubját. Az ő szervezésükben kerül sor minden évben,  rövid ünnepi műsor kíséretében az Európa téren felállított emlékkő koszorúzására.

Füri Ferenc, a Felvidéki Klub elnökének köszöntője után ünnepi beszédet mondott Dr. Hargitai János országgyűlési képviselő. Beszédéből megismertük az egykori események részleteit, melyben rávilágított az egyezmény elnevezésének ellentmondására is: csere normális esetben csak egyenrangú felek saját elhatározásából jöhetne létre, ezt az akciót viszont az viszont alá- és fölérendeltség, a kiszolgáltatottság és a kényszer jellemezte.

A műsorban verset hallhattunk Werner Kinga előadásában. Közreműködött és a koszorúzáshoz zenei kíséretet biztosított Borsós István tárogató művész.

A megemlékezés után a Pécsváradi Emlékházban kiállítás nyílt "Te az enyém, én a Tied" címmel, mely az egykori ismerkedési, házasságkötési szokásokba ad betekintést. A megnyitón jelen volt az országszerte már sok helyen bemutatott kiállítás megálmodója és megalkotója, Bugár Andrea is. A tárlat még látogatható a Pécsváradi Emlékházban, szeretettel ajánljuk mindenkinek!


Felvidékiek napja

Részletek