Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Felvidékiek napja Pécsváradon

Május 20-án szombaton a felvidéki magyarok áttelepítésének évfordulójára emlékeztünk. A második világháború utáni, úgynevezett lakosságcsere-egyezmény következtében Pécsváradra és a környező településekre került családok leszármazottai máig ápolják a régi családi, baráti kapcsolataikat, és működtetik a Felvidékiek Klubját. Az ő szervezésükben kerül sor minden évben,  rövid ünnepi műsor kíséretében az Európa téren felállított emlékkő koszorúzására.

Füri Ferenc, a Felvidéki Klub elnökének köszöntője után ünnepi beszédet mondott Szűcs Sándor, Zomba község polgármestere, aki a felvidéki Garamszentgyörgy, Pécsvárad testvértelepülése környékéről származik. Beszédében kiemelte, hogy bár a múlt eseményeiről a mai napig is csak nehéz szívvel lehet megemlékezni, örömet és megnyugvást  lehet és kell is találni az azóta, itt az új otthonban kialakult családi és baráti kapcsolatokban, közösségekben.

A műsorban Rákos Zoltán A bűnöm az... című, alkalomhoz kapcsolódó versét hallhattunk Bősz Zoltánné előadásában. Közreműködött és a koszorúzáshoz zenei kíséretet biztosított Farkas Béla, szajki polgármester, akit tárogató művészként a pécsváradi közönség is jól ismer.


Felvidékiek napja Pécsváradon

Részletek