Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Meghívó a felújított máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplom felszentelési ünnepségére

Örömmel tájékoztatun kmindenkit, hogy elkészült a máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplom külső felújítása, mely alkalomból május 7-én, vasárnap 16.00 órakor Felföldi László pécsi megyéspüspök ünnepi szentmise keretében megszenteli a megújult templomot.

 

A máriakéméndi kegyhely 1740 után alakult ki, miután 5 kislánynak megjelent ezen a helyen Szűz Mária. A helyszínen számos csodás gyógyulás és imameghallgatás történt, így 1753-ra a régi középkori romos templom helyén felépült a hatalmas barokk kegytemplom, mely évszázadokon át a baranyai és tolnai hívek, főként németek búcsújáróhelye volt. Valamikor ezrek látogatták a helyet. Sajnos az elmúlt évtizedekben a kegyhely épületei erősen leromlottak, ezért pályázatok és adományok útján néhány éve megkezdődtek a felújítások. Először a világhírű, de törött Zsolnay angyalszobrok kerültek megmentésre/restaurálásra, majd az 1762-ben épült, s időközben életveszélyessé vált barokk kolostor (későbbi plébánia) is megújult, mely jelenleg zarándokszállásként üzemel. Most 2 év munkájával elkészült a templom teljes külső felújítása is. Mindeközben a korábban elhanyagolt több hektáros park is megújult a templom és kolostorépület közelében. Még a következő évekre is marad bőven tennivaló tennivaló, és bízunk benne, hogy a  ma még rossz állagú egységek is megújulást nyerhetnek az anyagiak és támogatók függvényében. Szeretnénk, ha Máriagyűd mellett a  máriakéméndi kegyhely is újra ismert lenne a Dél-dunántúli régióban. Előzetes bejelentkezés alapján szívesen fogadjuk a csoportos látogatókat, híveket vagy egyéni zarándokokat.

 

Ez alkalomból emlékként egy színes, képes album készül, mely bemutatja a kegyhelyet. A színes fotókkal ellátott kemény táblás album megvásárolható lesz a helyszínen vagy a későbbiekben személyes átvétellel 4200 Ft/db áron.

Biki Endre Gábor,
a máriakéméndi kegytemplom gondnoka