Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ünnepélyes megemlékezés a Magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján

A Pécsváradi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Pécsváradi Németek Baráti Köre szervezésében idén is megemlékeztünk a Magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjáról, január 20-án, a művelődési központban.

A II. világháború utáni években a kollektív bűnösség elve alapján több, mint 200 ezer, magát német nemzetiségűnek valló, de adott esetben akár csak németes csengésű névvel rendelkező állampolgárt telepítettek ki hazánkból. Otthonaikat néhány napon, órán belül kényszerültek elhagyni és indulni az ismeretlenbe. Pécsváradon 2008 óta áll emlékkő az Európa téren: "az elődök tiszteletére és emlékére, az utódok okulására".

Az idei évben a hagyományos koszorúzáson kívül az emlékezők a Sváb keringő című dokumentumfilmet is megtekinthették. Somogyvári Rudolf, a film rendezője és producere is vendégünk volt, aki, bár nem rendelkezik német felmenőkkel, a téma mégis annyira megérintette, hogy fontosnak érezte a film elkészítését, megszólaltatva a még élő érintetteket és családtagjaikat. Szomorú aktualitása a filmnek, hogy bár hiába érzi és tudja mindenki, hogy ezeknek az eseményeknek nem szabad megismétlődni, a szomszédos orosz-ukrán háborúban félő, hogy napjainkban is hasonló tragédiák játszódnak le.

A film után még egy könyvet is megismerhettünk, Dr. Klein Ágnes és Dr. Huszár Zoltán egyetemi docensek mutatták be a szintén ezzel a témával foglalkozó, az Emberek a történelemben című tanulmánykötetet.

A szokásos megemlékezéseknél talán hosszabbra nyúlt, de tartalmas és tanulságos estét köszönjük a szervezőknek és természetesen mindazoknak akik eljöttek, érdeklődtek, részt vettek.


A Magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja - 2023.

Részletek