Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A Mecseki Láthatatlanok pécsváradi akciójára emlékeztünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc pécsváradi eseményeinek emlékére Pécsvárad Város Önkormányzata és a Pécsváradi Várbaráti Kör fáklyás felvonulásra hívta november 14-én a pécsváradiakat.

A Mecseki Láthatatlanok szabadságharcos csoportja az 1956-os forradalom leverése után még hetekig, a szovjet csapatokkal szemben szinte esélytelenül, de kitartottak, a mecseki erdőkben rejtőzve bíztak a nyugati segítségben. Málics Ottó, a Mecseki Láthatatlanok szakaszparancsnoka az ellenállók egyik leghíresebb akcióját vezette Pécsváradon. Az 1956. november 14-i küldetés során megtámadták a pécsváradi rendőrőrsöt, ahonnan fegyvert akartak szerezni. A kialakult tűzharcban egy rendőrt lőttek agyon, és itt kapott végzetes fejlövést maga Málics Ottó is.

A megemlékezők a református templomtól indulva, égő fáklyák fénye mellett járták be azt az útvonalat, melyen 1956-ban a gépkocsi a rendőrőrstől haladt. A Szentháromság téren – a korábbi rendőrségi épületen – levő emléktáblánál Kutas Éva, a Pécsváradi Várbaráti Kör elnöke köszöntötte  a jelenlévőket, majd Friesz Péter, a Pécsváradi Várbaráti Kör vezetőségi tagja, történelemtanár idézte fel az '56-os eseményeket és helyezte azokat a jelenlévő iskolások számára is érthető kontextusba.

Az esemény a Pécsváradi Nyugdíjas Egyesület Férfikórusának rövid műsorával, majd az emléktábla koszorúzásával zárult.

Mindenkinek köszönjük a közreműködést és a részvételt a rendezvényünkön.


A Mecseki Láthatatlanok pécsváradi akciójára emlékeztünk

Részletek