Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

30 éves testvérvárosi kapcsolat

Külsheim és Pécsvárad testvérvárosi kapcsolata immár 30 évre tekint vissza. A kerek évforduló alkalmából egy 30 fős delegáció érkezett Pécsváradra Thomas Schreglmann polgármester úr vezetésével.

A delegáció október 27-én, csütörtökön érkezett Pécsváradra, és a hagyományoknak megfelelően családoknál szálltak meg. Mára több, akár az első találkozóig visszanyúló, valódi barátság szövődött vendég és vendéglátó között. A testvérvárosi találkozó programjában a városi intézmények és a tanösvény meglátogatása, a pécsi székesegyház és püspöki palota felfedezése, orfűi kirándulás és (megint csak hagyományosan) családi nap szerepelt – de kétségtelen, hogy a látogatás fő eseménye a jubileumi ünnepi este volt.

2022. október 28-án, pénteken délután a művelődési központ elegánsan, az alkalomhoz illően feldíszített színháztermében Pécsvárad Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében jubileumi ünnepséget tartottunk, amelyen színes színpadi műsor kíséretében emlékeztünk meg az elmúlt évek közös eseményeiről, illetve erősítettük meg a további együttműködési szándékunkat.

A jubileumi estre meghívást kaptak a korábbi pécsváradi polgármesterek és a korábbi és jelenlegi intézményvezetők, aki aktív szerepet vállaltak a kapcsolat ápolásában. Velünk ünnepelt Kakas Sándor, dr. Bíró Ferenc, Lőrinczi Albertné, Apaceller József és természetesen Tóth Györgyi és Weitrautné Benács Zsuzsanna. Továbbá vártunk minden vendéglátó családot is, akik az elmúlt 30 évben fogadtak külsheimi vendéget. Több mint 100 vendég töltötte meg a termet.

A műsor ízelítőt adott a pécsváradi magyar és német kultúra több műfajából, és valamennyi korosztály megmutatta magát: a Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda kicsi német táncosait Albert Anikó, Braunné Keszler Szilvia és Harmatos Zsófia óvónők készítették fel és kísérték a színpadra. A Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI alkalmi kórusa az 5.b és 6.b osztályok tanulóiból verbuválódott. Mosonyi Katalin tanárnő gitárkíséretével azt a két német dalt adták elő, amelyet az első, 1992-es külsheimi látogatás alkalmával Mosonyi Katalin még diákként énekelt Balogh Brigittával duóban. Csibi Botond vicces német történetét Bayer Bence harmonikajátéka követte. Botit az édesanyja, Csibi-Gungl Adrienn, Bencét Umstädter Ervin készítette fel. A Sárköz Néptáncegyüttes párosa, Puskás Gréta és Lieszkovszky Tamás fergeteges bemutatója következett, majd a Zengővárkonyi Dalos Pacsirták nótái előkészítették a hangulatot a Nyugdíjasok Körzeti Egyesülete hagyományőrző tánccsoportja fellépéséhez. A végén már a nézők is ropták a csárdást! A jubileumi estet a Wágner József vezette Pécsváradi Városi Tűzoltózenekar muzsikája fogta méltó keretbe. Már a gyülekezés alatt és az este során folyamatosan látható volt az elmúlt 30 év találkozásait megörökítő, archív felvételekből összeállított kisfilm, amelyet Fűri Ferenc, a Városi Televízió főszerkesztője válogatott és készített el óriási munkával.

Az ünnepség hivatalos részében Zádori János és Thomas Schreglmann, a két település jelenlegi polgármesterei mellett felszólalt Kakas Sándor, Pécsvárad korábbi polgármestere is, aki a testvérvárosi kapcsolatot előkészítette, majd az azt létrehozó dokumentumot 1992-ben aláírta. Külön köszöntöttük Bognárné Auth Máriát, aki a települések közötti együttműködés szervezésének motorja volt, és akinek munkája nagyban hozzájárult a testvérvárosi kapcsolat megvalósulásához. Köszönet továbbá Susanna Krugnak, azaz Gál Zsuzsának, aki Külsheimból segítette és segíti a partnerkapcsolat eredményes működését. Thomas Schreglmann és Zádori János is hangsúlyozták ünnepi beszédeikben a testvérvárosi kapcsolatok előnyeit, a „ki- és betekintés” lehetőségét, és mindketten kiemelték a résztvevő családok és intézmények vitathatatlan szerepét az eleven partnerkapcsolat létezésben.  Végezetül aláírták a megerősítő oklevelet, amely a testvérvárosi kapcsolat folytatásáról rendelkezik.  

A rendezvény zenés vacsoraesttel folytatódott. A Kierkrain zenekar remek muzsikája mellett éjfélig folyt a mulatság!

A szándékunk a teljes program kialakításában az volt, hogy minél inkább kifejezzük: a külsheimiak az egész város vendégei, valamint hogy minél több személyes találkozásra, beszélgetésre adjunk lehetőséget – akár vacsora közben is. Külön köszönet a pompás vacsoráért Kreutz Andrásnak és kedves feleségének, Terinek, valamint a pécsváradi zarándokoknak: Balogh Istvánné Ilonkának, Daradics Lászlóné Zsuzsinak, Podolszki Józsefné Editnek, Mehlmann Nándorné Terinek, Dékány Károlyné Ibolyának és az uraknak, Balogh Istvánnak és Daradics Lászlónak.  Köszönjük önzetlen munkájukat a konyha rendberakásában is! Köszönjük a finom falatokat és nemes italokat Kisztner Györgynek és családjának, az É-Vitaminnak, a Tejhelynek, a Vogl Pincének és Hoyck Balázsnak. Hálás köszönet a roskadásig megtelt süteménybüféért mindenkinek és a Zengő Cukrászdának a tortákért. Köszönjük a felszolgálásban segítő fiatalok, Kárpáti Kinga, Gász Anna Zsuzsanna, Mártusz Dorina és Schmidt Kristóf munkáját.

Köszönet Kótsch Petrának az ünnepi logó, a kitűzők és molinók tervezésért; Haklik Aninak a csodaszép virágdekorációkért, a Pécsváradi Vár Kft.-nek és kifejezetten Ulrich Bettina ügyvezetőnek az elegáns terítésért és a rendelkezésre bocsátott eszközökért, italokért, ételért; a Nyugdíjasok Körzeti Egyesületének a konyha és felszerelések használatának lehetőségéért. Itt köszönjük meg a vendégfogadó családok munkáját is, hiszen egyöntetű véleménye volt a vendégeknek búcsúzáskor, hogy ez volt az eddigi legszebb testvérvárosi találkozó! Külön köszönet Flódung Csillának a jó ötletekért, a szervezésért és a sok extra vállalásért!

A külsheimi delegáció hétfő reggelig városunkban tartózkodott és nagyon elégedetten távoztak. Az ünnepség és a vendégek további programjainak szervezését köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, Gászné Bősz Bernadettnek.


Testvérvárosi találkozó - Külsheim

Részletek