Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Trianonra emlékeztünk

1920. június 4-én írták alá a Párizs melletti Versailles Nagy Trianon-kastélyában az első világháborút lezáró békediktátumot, amely Magyarországtól elvette területe kétharmadát (283 ezer négyzetkilométer helyett 93 ezer), lakossága több mint felét (18,2 millió fő helyett 7,6).

Június 4. nemzeti emléknap Magyarországon: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Városunkban a Szentháromság téren felállított Trianon emlékműnél évről évre rövid műsorral és koszorúzással emlékezünk az immár több, mint száz éve történt, de máig fájó történelmi eseményre. A délutáni koszorúzási ünnepségen dr. Hutvágner Rozália önkormányzati képviselő  rövid beszéde után Werner Kinga, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum 2. Béla Középiskolájának tanulója és Kopa Marcell, a PTE Állam- és Jogtudományi karának hallgatója mondtak verset, majd az önkormányzat, a kormányhivatal és a megjelent intézmények és civil szervezetek helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. A műsorban közreműködtek a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI - Zeneiskolájának növendékei.

A Pécsváradi Emlékház az évforduló alkalmából kibővített kiállítással várta az érdeklődőket, ahol szintén emlékezhettünk a múlt eseményeire.

A nap zárásaként, sötétedéskor zenés és fáklyás megemlékezésre hívtunk mindenkit, közösen hirdetni nemzetünk összetartozását. Tárogatón közreműködött Farkas Béla, Szajk község polgármestere. Megható meglepetés volt, hogy az eseményre egy a pécsváradi várban éppen osztálykirándulását töltő csapat is csatlakozott.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelte jelenlétével rendezvényünket!

 


Trianoni megemlékezés

Részletek