Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pécsvárad első testvérvárosi kapcsolata 30 éves

1989-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy Pécsvárad is örömmel létesítene partnerkapcsolatot a német nyelvterület egy hasonló méretű, adottságú városával. A Majna-Tauber járás tanácsosa, Denzer úr közvetítésével a következő év tavaszán már köszönthettük is az első hivatalos látogatásra érkező delegációt, akik Günther Kuhn polgármester vezetésével Külsheimből érkeztek; majd nyáron Kakas Sándor tanácselnök kíséretében Külsheimbe utaztak az első pécsváradiak. Augusztusban már nagyszámú külsheimi delegáció vett részt a magyarországi németek betelepítésének 300. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, akiket a Freundeskreis Német Barátsági Egyesület tagjai láttak vendégül. A német klubazóta is meghatározó szerepet játszik a partnerkapcsolat ápolásában, számos személyes barátság szövődött a német és magyar családok között. Sőt, egy „pécsváradi-külsheimi házasságnak” is örvendhetünk Gál Zsuzsa és Kurt Krug által!

A kapcsolat másik meghatározó pillére a két település iskoláinak együttműködése. Még 1990 szeptemberében Pécsváradra látogatott egy diákokból álló csoport, és kezdetét vette a két iskola az első közös „Két hely-két világ” („Zwei Orte - zwei Welten”) című, kétéves projektet. Az iskolai cserekapcsolat azóta is töretlenül működik, többszáz diáknak volt lehetősége közvetlenül megismerkedni a másik ország kultúrájával, mindennapjaival. A pécsváradi tanulóknak ugyanakkor remek alkalmat jelent a partnerkapcsolat a német nyelv gyakorlására is.

Külsheim és Pécsvárad együttműködése éppen 30 esztendeje, 1992. május 21-én válthivatalossá: Külsheimban Günther Kuhn és Kakas Sándor polgármesterek ünnepélyes keretek között, Külsheim 700 éves várossá avatási ünnepségén írtákalá a testvérvárosi szerződést. Pécsváradi megerősítésére és aláírására 1992. október 17-én került sor. Ez alkalommal a két iskola is hivatalossá tette az együttműködését: a szerződést Peter Vogel és Lőrinczy Albertné igazgatók írták alá.

A testvérváros kapcsolat legfontosabb célja kezdetektől a különböző népeknek, egymás kultúrájának megismerése, az intézmények, egyesületek együttműködésén túl a személyes kapcsolatok erősítése.

A következő időszak legnagyobb kihívása, hogy a kapcsolat új támogatókat, partnereket találjon a fiatalok, a fiatal családok körében és hogy segítsen megérteni: a különbségek nem szétválasztanak, hanem gazdagítanak.

Isten éltesse Külsheim és Pécsvárad együttműködését a következő 30 évben is!

Gászné Bősz Bernadett

 

Az alábbi linken a Pécsváradi Német Klub 1991-es látogatásának beszámolóját olvashatják, a Pécsváradi Hírmondó akkori lapszámának 4. oldalán:

https://mediadigitar.hu/idoszaki/pecsvaradi_hirmondo/pecsvaradi_hirmondo_1991_05.pdf