Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Felvidékiek napja

A Pécsváradi Felvidéki Klub minden évben megemlékezik a felvidéki magyarok áttelepítésének évfordulójáról. 75 évvel ezelőtt, a második világháború utáni úgynevezett lakosságcsere-egyezmény következtében Pécsváradra és a környező településekre került családok az akkor Csehszlovákiához tartozó szülőföldjüket voltak kénytelenek elhagyni. Az általuk, illetve leszármazottaik által életre hívott klub az idei évben május 14-én tartotta ünnepi megemlékezését a művelődési központ előtti Európa téren.

Füri Ferenc, a Felvidéki Klub elnökének köszöntője után ünnepi beszédet mondott Zádori János, Pécsvárad város polgármestere. Közreműködött és a koszorúzáshoz zenei kíséretet biztosított Farkas Béla, szajki polgármester, akit tárogató művészként a pécsváradi közönség is jól ismer. Külön köszönjük a részvételt Varga Miklós énekes-színművésznek, a „Fehérlaposok” című rockopera főszereplőjének, aki közismert és alkalomhoz illő dalok előadásával örvendeztette meg a jelenlévőket.

A koszorúk elhelyezése után a megemlékezés nem ért véget, a Pécsváradi Emlékház várt szeretettel minden résztvevőt és érdeklődőt egy kötetlen beszélgetésre, illetve az évforduló kapcsán berendezett kiállításának megtekintésére. Itt Kovács József, Garamszentgyörgy polgármesterének köszöntőjéből a történelmi eseményhez és a mai alkalomhoz kapcsolódó gondolatait is megismerhettük.

A nap zárásaként pedig a Déryné program által támogatott„Fehérlaposok” című rockoperát láthatta-hallhatta a a művelődési központ színháztermét az utolsó helyig megtöltő közönség.

A méltó megemlékezést és tartalmas, értékes programokat köszönjük a szervezőknek!


 


Felvidékiek napja

Részletek