Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vagon az állomáson

Február 23-án ismét „járat” érkezett a vasútállomásra. A korábbi Lágerjárat utazó kiállításának vagonja Pécsváradon talált végleges helyet. A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, a Pécsváradi Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint az újonnan alapított LÁGER VAGON Alapítvány közös projektje egy emlékezethely kialakítását tűzte ki célul, melyet több lépcsőben kívánnak megvalósítani, minél szélesebb közösségi összefogással és partneri hálózattal.

A környék településeiről itt, a pécsváradi vasútállomáson gyűjtötték össze a „malenkij robotra” elhurcolt áldozatokat.  A Pécsváradi járásból 1611 főt vittek el kényszermunkára. Róluk és a kitelepített német családokról emlékezik meg az Európa téren álló emlékkő, illetve nekik és a betelepített felvidéki családoknak állít emléket az Emlékház.

A projekt első feladata a vagon felújítása, melyet a tervek szerint a közeljövőben elvégeznek, ezután maga a vagon már látogatható lesz. A hosszabb távú tervek szerint az idén 110 éves vasútvonal, a vasútállomás is új életre kelhet: az egykori forgalmi irodában a Pécs–Bátaszék vasútvonal történetének interaktív kiállítása; a várótermekben múzeumpedagógiai foglalkozások lebonyolítására és időszaki kiállításokra alkalmas helyiség jön létre. A két téma – vasúttörténet és a németség kényszermunkára hurcolása – összefüggését a „XX. század jelképe, a vagon” igazolja. Az állomás alatt nagyméretű légvédelmi pince van. Tervezik eredeti funkciójában való bemutatását.

A fotókon a vagon látványos megérkezését követhetik nyomon: a 12 tonna súlyú rakományt egy 16 méteres jármű hozta Budapestről a helyszínre, majd daru emelte a sínre, és végül a helyére gurították. A vagon tulajdonosa, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre elnöke, Matkovits-Kretz Eleonóra átadta a vagon kulcsait Pécsváradnak, jelképesen Apaceller Péter alpolgármesternek.

Köszönetet mondunk mindenek elött a vagon lejutását megszervező Árvai Andrásnak; továbbá a szállító és daruzó szakembereknek, a MÁV munkatársainak, a helyben lakó Bosnyák Józsefnek és városüzemeltetés munkatársainak a segítségért és támogatásért.

Arra bíztatunk mindenkit, hogyha ötleteivel, javaslataival, kétkezi munkájával vagy anyagi támogatásával tudja, akkor vegye ki részét a tervek megvalósításából – az áldozatok emlékére és a következő generációk okolására.

Gászné Bősz Bernadett