Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Wagner József a Pécsi Tankerületi Központ Közneveléséért Díjában részesült

 

Örömmel tudatjuk, hogy Wagner József tanár úr a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Zeneiskola Intézményegység tanára 2020. augusztus 31-én a Pécsi Tankerületi Központ Közneveléséért Díjában részesült.

Tanár úr a 35 éve töretlen példaadással végzett tehetséggondozó munkájáért Páva Péter tankerületi igazgató úrtól és Király Istvánné szakmai igazgatóhelyettes asszonytól vette át a rangos elismerést a Tankerületi Központ évzáró-évnyitó ünnepi értekezletén az intézményigazgatók jelenlétében.

Az ünnepi alkalmon elhangzott méltató szavak:

Wagner József a pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg oklevelét, tuba szakon. 1983 óta a Pécsváradi Zeneiskola, és utódintézménye a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Zeneiskola Intézményegységének rézfúvós tanára. Iskolánkban a tanár úr által vezetett trombita szak az egyik legnépesebb hangszeres szak. Wagner József több mint harmincöt éve az egyéni és a csoportos zeneoktatás területén egyaránt eredményes munkát végez. Tevékenysége során rendkívüli figyelmet fordít a legkisebbek, a kezdő tanulók felé és fontos számára a zenei műveltség, a hagyományok, valamint a korszerű ismeretek eredményes átadása, a magas szintű zenei képességek kiművelése.

A tehetséggondozás területén, a tanulmányi versenyfelkészítésben is kiemelkedő munkát végzett. Országos mélyrézfúvós versenyen három alkalommal I. helyezést-, egy alkalommal III. helyezést értek el diákjai. Országos trombitaversenyen 2 alkalommal II. helyezésben, egy alkalommal III. helyezésben és egy alkalommal különdíjban részesültek tanítványai. Pályafutása során több mint ötven alkalommal értek el helyezést tanítványai regionális és országos zenei versenyen.

Kamaraegyüttesei két alkalommal 2017-ben és 2019-ben az IMB Fesztivál Nemzetközi Versenyen III. helyezést értek el. 2017-ben a Magyar zeneszerzők műveit bemutató országos zenei versenyen III. helyezést ért el rézfúvós triója.

2017-ben a tanár úr által felkészített rézfúvós trió - beválogatás alapján - részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett III. Magyar Értékek Napja rendezvényen.

Wagner József növendékei több mint harmincöt éve sikeres résztvevői iskolánk művészetoktatásának és városunk kulturális életének.

Tehetséggondozás, közösségépítés:

Pályakezdete óta vezeti a Pécsváradi Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekart. Az együttes többször ért el sikereket országos, regionális találkozón és versenyeken. Nemcsak a tanításban vállalt meghatározó szerepet, hanem karnagyként, közösségépítőként is. 1999 óta, évente szervez zenekari tábort növendékei részére.

Pályaorientáció:

Eddig tíz növendéke folytatta zenei tanulmányát művészeti gimnáziumban és művészeti egyetemen, akik jelenleg is a zenetanári-, illetve az előadóművészi pályán tevékenykednek. A Pécsváradon és a város közelében élő egykori tanítványok közül sokan folytatják a zenélést az általa vezetett művészeti együttesekben - a Pécsvárad Big Band-ben és Pécsvárad Város Fúvószenekarban. Karnagy úr a pécsváradi tevékenysége mellett, Mecseknádasdon is vezet fúvószenekart.

Kitüntetések, díjak:

1993-ban Miniszteri dicséretben részesült;
Több alkalommal kapott elismerést a német nemzetiségi zenei hagyományok ápolásáért;
2000-ben a Pécsvárad Város Önkormányzata által adományozott "A Köz Szolgálatáért díj" elnevezésű elismerésben részesült;
Két alkalommal felkészítő tanári különdíjban részesült a "Fehérvári József" II. Dél-dunántúli Regionális Rézfúvós Versenyen;
2019-ben felkészítő tanári különdíjban részesült a IV. „Apró Fúvósok” Találkozója, Dombóváron;
Két alkalommal részesült tanári díjban országos zenei versenyre való felkészítésért;
2019-ben „Erdősi Tibor díjban részesült” a zeneművészeti területen végzett tehetséggondozó munkájáért;
2020-ban a Pécsvárad Város Önkormányzata által adományozott "Pécsváradért díj"-ban részesült;
 

                                                                                               Vida Lóránt

                                                                                   intézményegység-vezető