Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztünk

"A kis tévedés mindig szörnyű nagy tévedéssé válhat,

ha az ember ragaszkodik hozzá."

Vlagyimir Iljics Uljanov (Lenin)

 

Magyarországon február 25. minden évben a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, immár húsz éve. Pécsváradon, a már korábban felállított málenkij robotra hurcolt német, a kitelepített felvidéki és a zsidó áldozatok emlékköve mellé 2017-ben került a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékműve az Európa térre.

Ezen a helyszínen tartottuk ünnepi megemlékezésünket. A Pécsváradi Zeneiskola Rézfúvós Kamaraegyüttese zenéjével kezdődött műsorban Bősz Norbert, Horváth Roland, Horváth Pál, Tóka Domos, Zsifkó István növendékek valamint Vida Lóránt tanár úr működött közre, felkészítőjük Wagner József volt. A II. Béla Középiskola tanulója, Kelemen András előadásában Faludy György Éhség című versét hallhattuk.

Friesz Péter ünnepi beszédében Lenintől idézett: "Egy hazugság, ha elég sokat mondogatják, igazzá válik."  - Minden diktatúrának van egy ellenségképe, de a kommunizmusban az a félelmetes, hogy ezt nem lehet definiálni. Aki ítélt, az könnyen válhatott elítéltté, az igazság pedig hamar válhatott hazugsággá. Nem szabad elfelejtenünk a történelmi eseményeket és ebben a pedagógusok mellett minden ünnepnek, megemlékezésnek jelentős szerepe van.

Az ünnepség végén a megjelent intézmények, szervezetek a megemlékezés koszorúit helyezték el a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emlékkövénél.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy jelenlétével megtisztelte rendezvényünket.