Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napját Ünnepeltük

Az 1989 óta megtartott ünnepen évről évre ezen a napon ünnepi műsor keretében hívjuk fel hazánk kultúrájának sokszínűségére, megőrzésének fontosságára.

Ebben az évben az ünnepi beszédet Gál Krisztián önkormányzati képviselő mondta (lentebb olvashatják). A műsorban a Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde Süni és Csigabiga csoportjának óvodásai közül Simon Olivér, Balogh Máté, Hűvös Márton, Nyírő Gál Zalán, Molnár Marcell és Melmann Molli léptek fel. Felkészítőik Hilmerné Bartos Delinke, Kochné Kovács Györgyi és Tamás Lőrincné voltak, valamennyien a 120 éve született Szabó Lőrinc verseiből válogattak.

A Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei magyar szerzők műveit szólaltatták meg, Märcz Réka és Tóka Gréta fuvolán, Bayer Botond trombitán, Krebsz Nikolett zongorán. Zongorán közreműködött Timkó János, a zeneiskola tanulóit Szabó-Beck Angéla, Wagner József és Papp Gyuláné készítették fel a színvonalas műsorra. 

Bognár Gyöngyvér

 

Gál Krisztián önkormányzati képviselő ünnepi beszéde

„Isten áldd meg a magyart, jókedvvel, bőséggel!”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt ünneplő közönség!

A magyar Himnusz első sorával köszöntöm Önöket, a Magyar Kultúra Napjának ünnepén. 197 évvel ezelőtt, Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, amely Erkel megzenésítésével igazi néphimnusszá vált. Minden magyar számára nem csak egy vers, egy ünnepi dal, hanem olyan nemzeti ima, ami időtől és helytől függetlenül magyar létünk kifejezője, a magyarságunk szimbóluma.

Mi magyarok, büszkék lehetünk a kultúránkra, melynek igazi tartalmát a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, a magyarságtudatunk, értékeink, és emberségünk adja.

Hogy mi a mi dolgunk, feladatunk, mit kell tennünk a kultúránkért? Ugyanaz a mi dolgunk is, mint a szüleinké, nagyszüleinké, dédszüleinké és a többi ősünké volt – továbbadni azt, amit kaptunk. Továbbadni a családban, továbbadni az iskolában, továbbadni a közösségben.

A jelenkor nehézségei, társadalmat bomlasztó tényezői ellenhatásaként fontos küldetést teljesítenek azok a szakemberek és azok a szakmai csoportok, akik megpróbálnak valamilyen kulturális érték mentén közösséget szervezni és építeni.

Kiváló példa erre városunk zenei élete, mely meghatározó részévé vált a pécsváradi közéletnek. A város Ifjúsági Fúvószenekara a közelmúltban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, valamint idén jubilált a Pécsváradi Big Band is, mely Wágner József vezénylésével idén adta 20. újévi koncertjét.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem csak ezzel a két említett kulturális rendezvénnyel büszkélkedhet városunk. Számos olyan színházi, könnyű- és komolyzenei előadással, életben tartott és ápolt néphagyománnyal, történelmi múltunkra való visszatekintéssel találkozhat a pécsváradi közönség, mely a kultúránkat és közéletünket jelentős mértékben meghatározza.

Fontos, hogy városunk kultúrája ne vesszen el, múltja szervesen illeszkedjen a jelenbe, hogy a jövő nemzedéke is megismerhesse, és továbbadhassa azt. Ahhoz, hogy itt ezen a helyen évtizedek múlva is megemlékezzünk, azt gondolom van néhány közös és fontos feladatunk…Tekintsük az évszázadokon át továbbadott magyar nyelvet és kultúrát olyan értéknek, amelyet megőrizni erkölcsi kötelességünk!Mert kultúra nélkül sem emberek, sem magyarok nem vagyunk.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

 


Magyar Kultúra Napja

Részletek