Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Még szebb az ezeréves kápolnánk!


Sokak összefogásának és munkájának köszönhetően még varázslatosabb a vár X. századi kápolnája!  Elkészült régi álmunk, az egyszerűségében pompás mészkő oltár, valamint a hozzá illeszkedő, a Szent Korona hiteles másolatát bemutató vitrin. 

Szent István napján, augusztus 20-án, Antal Géza címzetes apátplébános szentelte fel az új tárgyakat. Az ünnepségre magával hozta Asztrik ereklyéjét is, melyet Bábel Balázs kalocsai érsek adományozott 2018-ban az Asztrik-év alkalmából a pécsváradi Nagyboldogasszony-templomnak. Mint tudott, Asztrik volt a pécsváradi monostor első apátja, majd ő volt az első kalocsai érsek. Az avató ünnepségen így - ahogy apát úr fogalmazott -  ismét "találkozott" Asztrik és a korona! 
Új feszület is került az oltárra: egy míves, sorszámozott alkotás, melyet Gungl Jánosné adományozott a kápolnának. 
Az új világítási rendszer kiemeli a tér szépségét, a kiépített hangosítás pedig  hangulatosabbá teszi.
Az oltár és a korona-tartó részben a kápolna adománygyűjtő urnájába helyezett pénzből, részben az évek óta a "kaszás verembe" dobott érmékből készült - így tulajdonképpen mindannyiunk közös ajándéka! Az összeget a Pécsváradi Vár Szolgáltató Kft, és Pécsvárad Város Önkormányzata egészítette ki.  
Hálás köszönetet mondunk Bareith József kőfaragónak és kollégáinak a gyönyörű munkáért; Krász Péternek a szakmai segítségért és szívvel-lélekkel végzett munkáért; a városüzemeltetési dolgozók munkájáért; Kovács Zoltánnak a vitrin-világítás kiépítéséért; Ilijin Petárnak a feszület felújításáért és a pénzérmék gondos összegyújtéséért; Gungl Jánosnénak a nagylelkű adományért!
Látogassank el a pécsváradi várba és csodálják meg a kápolnánkat Önök is!
Ha egészen különleges élményre vágynak, vegyenek részt egy hajnali szentmisén az adventi időszakban: december 2-tól hétfőtől csütörtökig reggel 6 órakor. Visszatérő  látogatóink azt mondják: az igazi felkészülés a karácsonyra egy rorate a várkápolnában...


Gászné Bősz Bernadett
 


Megújult a vár kápolnája

Részletek