Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Egyéves a Zengő Praxisközösség

Az „EFOP-1.8.2-17 Egészségügyi alapellátás fejlesztése a Pécsváradi Járásban” című pályázat keretén belül, Zengő Praxisközösség néven 2018. május 1-től egy komplex, népegészségügyi program indult el Pécsváradon és 9 környező településen. Szinte észre sem vettük és máris elrepült az első év!

Kik a Zengő Praxisközösség munkatársai, akik a lakosság érdekében dolgoznak? Négy felnőtt háziorvos, egy gyermek háziorvos és kilenc ápoló, asszisztens írnok, akikkel leggyakrabban az orvosi rendelőkben találkozhatunk Pécsváradon, Geresdlakon és a külközségekben. A kismamákkal, gyermekekkel kapcsolatos programokat elsősorban a két védőnő szervezi. Gyógytornászunkkal és dietetikusunkkal egyéni és csoportos foglalkozások alkalmával találkozhatunk. Média referensünk szerkeszti honlapunkat, készíti plakátjainkat. A koordinálás és a szervezés az. ún. projekt menedzsment feladata, mely egy orvos – szakmai vezetőből, két népegészségügyi koordinátorból és a pénzügyeket kezelő projekt menedzserből áll.

A következőkben szeretnénk bemutatni – a teljesség igénye nélkül -, hogy kis csapatunk milyen életmódváltó programokat szervezett az elmúlt 12 hónapban. Mivel még legalább egy évig működik praxisközösségünk, továbbra is várjuk nagyon sok szeretettel az érdeklődőket!

A felnőtt és gyermek prevenciós rendeléseken előzetes meghívás alapján a rizikófaktorokkal rendelkező lakosokat hívtuk. A heti egy rendelésen összesen tavaly májustól 1188 fő vizsgálata történt meg. A prevenciós rendeléseken zajlik az állapotfelmérés, a kiszűrtek gondozásba vétele, egyéni tanácsadása. Szükség esetén, a betegeket további vizsgálatokra utaljuk (kardiológia, endokrinológia, stb.). Az orvosoknak lehetőségük van ingyenes dietetikai tanácsadásra és szintén ingyenes gyógytornára utalni a klienseket.

Egészségfejlesztési egyéni tanácsadás keretében dietetikai tanácsadás várja a prevenciós rendeléseken kiszűrt, rizikótényezőkkel rendelkező vagy már betegségben szenvedő klienseket. Összesen 97 fő vette igénybe egy vagy több alkalommal ezt a szolgáltatást és kezdte meg életmódváltó programját. Dietetikusunk vezeti ezen kívül a januártól elindult, havi két alkalommal megrendezésre kerülő főző klubunkat, melyre alkalmanként 8-10 fő jár el rendszeresen és tanulja meg, hogy lehet kevesebb kalória mellett is egészséges és finom ételeket készíteni.

A hét négy napján a praxisközösség gyógytornásza várja különböző mozgásformákkal a beutalóval rendelkezőket. A csoportos foglalkozásokon az összes megjelenés 1379 volt. Egy fő több alkalommal is igénybe veheti a foglalkozásokat Egyéni tanácsadás keretében  73 fő jelent meg az idei évben gyógytornászunknál. 

A klubfoglalkozások a már gondozásba vett betegek, illetve a téma iránt érdeklődők számára érhetőek el. Az Érbarát klubunk kéthavonta jelentkezik újabb témákkal, vendég előadókkal. A négy alkalommal megrendezésre kerülő klubban átlagban 10-15 fő vesz részt az interaktív programon (63 fő összesen), akik otthoni használatra vérnyomásmérőket is kaptak az öngondozás hatékony elsajátítása érdekében. A Diabetes klub tagjai szintén kéthavonta találkoznak, átlagban 10 fő vesz részt a programokon (összesen 41 fő). A program során vércukormérőket biztosítottunk az otthoni méréshez. Mindkét klubban sor került diétás ételek bemutatójára, kóstolójára.

A praxisközösség védőnői minden hónapban aktuális és érdekes témákkal, kiváló szakemberekkel várják az érdeklődőket a Baba-mama klub foglalkozásokra. Összesen 23 alkalommal, 316 gyermek és felnőtt résztvevővel valósultak meg ezek a programok. A geresdlaki óvodában és iskolában egészségfejlesztő beszélgetések is zajlottak a védőnő vezetésével, melyen 97 gyermek vett részt.

Csoportos előadásaink közül havi rendszerességgel tarjuk a Fogyjunk együtt! című előadás sorozatot, melyre kiváló, a táplálkozástudománnyal foglalkozó előadókat hívtunk. A 2019 februárjától induló programban három előadás zajlott eddig, 48 fő részvételével.

Az eddig eltelt időszakban kampányszűrések szervezésére is sor került. Hat nőgyógyászati szűrés, 150 hölgy részvételével zajlott le eddig a program keretében. Elsősorban a harminc év feletti nők szerepeltek, mint célcsoport, mivel az ő esetükben fokozottabb a méhnyakrák kialakulásának veszélye. Jelentkezésre a védőnőknél, valamint a praxis orvosoknál volt lehetőség. A következő nőgyógyászati szűrések szeptemberben várhatóak.

Anyajegyszűrésre az egészségnapok keretén belül kerül sor 2018. decemberétől kezdődően. Eddig 4 anyajegyszűrést szerveztünk, melyen összesen 120 fő vett részt.

Az egészségnapok adnak lehetőséget arra, hogy kötetlen formában találkozzunk a saját településükön a lakossággal. A tavalyi évben tíz egészségnapot szerveztünk, sok esetben az adott település falunapjához, vagy véradáshoz csatlakozva. Ezeken az egészségnapokon 2018-ban 550 fő, 2019-ben eddig 179 fő jelent meg és vett rész az állapotfelméréseken, tanácsadásokon, szűréseken.

Legfrissebb, májusban induló programunk a Nordic Walking klub, melyre első alkalommal 14 vállalkozó kedvű, mozogni vágyó ment el a Várkertbe. Ezt a programot – terveink szerint – keddenként szervezzük meg, gyógytornászunk vezetésével.

A Praxisközösség tevékenységei a folyamatosan frissülő zengopraxiskozosseg.hu honlapon és facebook oldalon is elérhetőek. Az online felületek segítségével elérhetőbbé válnak az aktuális tevékenységek és információk a lakosság számára. Folyamatosan kerülnek fel képes beszámolók is a lezajlott programokról és eseményekről.

További információkért érdeklődjenek háziorvosuknál, illetve figyeljék a Zengő Praxisközösség logójával ellátott plakátokat, szórólapokat!

Várunk mindenkit sok szeretettel ingyenes rendezvényeinken!

Pécsvárad, 2019. május 22.

Gyöngyösi Jusztina és Fischerné Virág Éva népegészségügyi koordinátorok