Középkori történelmi vásáron jártunk

Pécsvárad város 1992-ben létesített testvérvárosi kapcsolatot a németországi Külsheim városával. A kapcsolat azóta is eleven, iskolai csoportok és városi delegációk is rendszeresen utaznak a két település között. 

Legutóbb, május elején járt egy 30 fős társaság Zádori János polgármester és Baumann Mihály a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vezetésével a Baden-Württemberg tartományban található kisvárosban, hogy részt vegyen a település nagyszabású, háromévente megrendezett Történelmi vásárán.

A városközpont ilyenkor két hétre az 1400-as évekbeli Cullesheymmá változik, ahol a piaci forgatag ragadja el a látogatót: lovagi tornák, mesteremberek, peres ügyek tárgyalása, mosónők pletykái, egérfuttatás, keleti hastáncosok. Fák nőnek a téren, tavacska csörgedezik, a térkövet faforgács borítja. Korhű standokon kínálják a korhű portékát, és nemcsak a résztvevők, hanem a látogatók többsége is korabeli ruházatot ölt. A vasárnapi misére is középkori ruhában érkeztek a hívek.

A rendezvény a város támogatásával, de egyesületi szervezésben valósul meg. Tanulságos volt látni, ahogy az egyes civil szervezetek tagjai aktív részt vállaltak a lebonyolításban; az ételek-italok árusítását, a beléptetést ők végezték, a bemutatókat ők tartották - még a vásári koldus bevétele is a közös kasszába került…

A pécsváradiak standján „baráti jós(z)ágokat” (Brudersgut) talált a látogató: a logó erre az alkalomra készült. Minden bajt orvosló  gyógyteákat és különleges szőlőpálinkákat kóstoltattak korhű kézműves poharakból - de legnagyobb sikere a magyar parasztkenyéren kínált pécsváradi szaláminak volt: egy morzsa sem maradt belőle...

A vásári részvételen kívül közös állatpark látogatás, havasesőben megtett szőlőhegyi séta és az ünnepélyes partnerkapcsolati estély gazdagította a programot. A hideg időjárás ellenére emlékezetes napokat töltöttünk a vendéglátó családokkal, akik között mára már több 28 éves barátság szövődött. Maga a rendezvény számos ötlettel szolgált, melyek közül néhányat igyekszünk majd a várban is megvalósítani, illetve felhasználni a német klub rendezvényein.

Köszönjük a kedves külsheimiak vendégszeretetét, Thomas Schreglmann polgármester úr gondoskodását, Kurt és Zsuzsa Krug rengeteg segítségét! Köszönet Kakas Sándornak, Hoyck Balázsnak és Kisztner Györgynek, valamint Deér Amálnak a kiváló portékákért, melyekkel méltán képviselhettük városunkat! Köszönjük a megfelelő ruházat megvarrásában, illetve beszerzésében nyújtott munkáját a német klub ügyeskezű asszonyainak és Zádori János polgármesternek!

A következő találkozásra szeptemberben kerül sor: az általános iskolai tanulói érkeznek pécsváradi látogatásra. Városi delegációt pedig jövőre, várhatóan 2020 júniusában köszönthetünk Pécsváradon.

Gászné Bősz Bernadett

képek: Baumann Mihály

 


Középkori történelmi vásáron jártunk

Részletek