Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

Címkék: ünnepség, megemlékezés

" Egy ember halála tragédia.
Egymillióé statisztika" (Sztálin)

A kommunizmusnak százmillió áldozata van.

 

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Pécsváradon a már korábban felállított málenkij robotra hurcolt német, a kitelepített felvidéki és a zsidó áldozatok emlékköve mellé 2017-ben került a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére emlékmű az Európa térre.

Ezen a helyszínen ünnepi megemlékezést tartottunk. A Pécsváradi Zeneiskola Rézfúvós Kamaraegyüttese zenéjével kezdődött műsorban Bősz Norbert, Horvát Pál, Horváth Roland, Tóka Domos, Zsifkó István növendékek valamint Vida Lóránt tanár úr közreműködött, felkészítő Wagner József volt. A Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola műsorát Oszbach Rita állította össze, és az általános iskola 8. osztályosai – Dorn, Máté, Hauck Réka, Heil Máté, Schmidt Kata, Werner Lili, Werner Kinga és Zsáli Zoé szerepeltek.

Friesz Péter ünnepi beszédében Sztálin híressé (hírhedtté) vált mondatát idézte: „Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika”, majd kifejtette, hogy nem csak azok áldozatok, akik a terror következtében meghaltak vagy megnyomorodtak, hanem mindazok, akik bármely hátrányt szenvedtek eltérő világnézetük, vallásuk miatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad elfelejteni a történelmi eseményeket és, hogy ebben a pedagógusok szerepe jelentős.

Az ünnepség végén a megjelent intézmények, szervezetek a megemlékezés koszorúit helyezték el a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emlékkövénél.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy jelenlétével megtisztelte rendezvényünket.

képek: Kutas Éva


A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

Részletek