Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

25 éve kapta vissza Pécsvárad városi rangját

1993. augusztus 20-án a pécsváradi vár falai között adta át Göncz Árpád, akkori köztársasági elnök a várossá nyilvánítás dokumentumait Kakas Sándor regnáló polgármesternek. A 25 éves évfordulóra december 1-én ünnepi körülmények között emlékeztünk.

Az eseményre a korabeli dokumentumokból, fényképekből Gászné Bősz Bernadett rendezett  kiállítást,  ennek megnyitójával kezdődött a program. Wagner József tanítványai: Tolnai Pál, Tolnai Roland, Zsifkó István és Tóka Domos zenéje után Zádori János polgármester köszöntötte a jelenlevőket, külön köszönetet mondott Laufer Lászlónak, a Dunántúli Napló munkatársának, aki fotó archívumából biztosított rengeteg fotót a tárlathoz. A megnyitóban a kiállítás összeállítója röviden ismertette a készítés körülményeit és a tematikát, elmondta, hogy Dr. Kófiás Mihály gondosan elkészített és megőrzött archívumának köszönhetően sikerült a gazdag anyagot összeállítani.

A megnyitó után a művelődési központ színháztermében folytatódott az ünnepség. A műsor ismét a zeneiskola fúvós növendékeinek zenéjével kezdődött, majd térségünk országgyűlési képviselője tartott beszédet. Dr. Hargitai János beszéde „szívbéli pécsváradi” volt. Az egykori eseményekre visszatekintve felelevenítette, hogy a várossá válás során Pécsvárad nem kérte vagy kapta, hanem visszakérte a városi rangot, melyet méltán megérdemelt.

Zádori János köszöntője után a színpadot Kakas Sándor és Füri Ferenc alpolgármester foglalta el. Miközben a projektoros kivetítőn a 25 éve zajlott ünnepség fényképei idézték fel a múltat, a korábbi polgármester felelevenítette az akkori eseményeket. Sorra vette, hogy kik vettek részt a Belügyminisztériumhoz benyújtott anyag összeállításában, elkészítésében, hogyan kérték fel Göncz Árpádot az avatásra, kiemelte Gállos Orsolya szerepét, ismertette, hogy milyen kritériumoknak kellett megfelelni, végül az augusztusi ünnep részleteire is kitért.

A jelenlegi testület nevében Zádori János díszoklevelet nyújtott át az 1993-ban működő önkormányzat tagjainak illetve az elhunytak hozzátartozóinak, ezzel köszönve meg munkájukat.

szöveg: Bognár Gyöngyvér

képek: Kutas Éva


Ünnepség Pécsvárad várossá nyilvánításának 25. évfordulója alkalmából

Részletek