Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Felvidékiek napja

A hagyományokhoz híven, május harmadik szombatján a pécsváradi Felvidékiek Klubja megemlékezést  tartott a felvidéki kitelepítések 71. évfordulójára emlékezve.

A program az Európa téren, a Felvidéki Emlékkőnél kezdődött, ahol Farkas Béla tárogató muzsikáját követően Fűri Ferenc, a klub elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepi beszédet mondott Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója    (4. generációs felvidéki leszármazott), aki  emlékezett  a szülőföldjükről elűzöttekre, hangsúlyozva az emlékezés, a hagyományok és a kultúra átadásának fontosságát  az egymást követő nemzedékek életében.

Megható, saját versét szavalt el Sinkó Szilárd és felesége lánycsóki házaspár, majd a jelenlévők a megemlékezés koszorúit helyezték el az emlékkőnél.

Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a tavaly szeptemberben nyílt Felvidéki Emlékszobát (Dózsa Gy. u. 4).

Dr. László Péter író Fehérlaposok c. könyvének dedikálással egybekötött bemutatójával folytatódott a program a művelődési központ színháztermében.

A közös vacsorát követően Szabó Jánosné, Fűri Gizi felolvasta a 20 évvel ezelőtti alapító tagok névsorát és saját készítésű tortájával köszöntötte az idén 20 éves Felvidékiek Klubját.

Az est kellemes beszélgetésekkel, visszaemlékezésekkel zárult.

Felvidékiek klubja, Pécsvárad


Felvidékiek napja

Részletek