Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük

Január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Sokszínű kultúránk méltó bemutatására ezen a napon képzőművészeti tárlattal, irodalmi és zenei műsorral készültünk, kedden a Filharmónia Hangverseny sorozatban a Pécsi Szimfonietta zenekar adott koncertet, csütörtökön pedig a színházi előadás várja az érdeklődőket.

A „Sándor gyűjtemény” megnyitóján Zádori János, Pécsvárad Város polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy azért ezen a napon ünneplünk, mert Kölcsey – a kézirat tanúsága szerint – ezen a napon fejezte be a Himnusz szövegét szatmárcsekei házában. Kifejtette, hogy a kultúra fontos része életünknek és nagyon fontos az a kultúra, melyet utódainknak átadunk. Sándor Zoltán gyűjtő a megnyitóban elmondta, hogyan vált a gazdag gyűjtemény tulajdonosává, a festmények, hogyan váltak szenvedélyévé. A műsorban Ottlakán Anna Zelina és Krebsz Nikolett, a Pécsváradi Zeneiskola növendékei közreműködtek, felkészítőik Naszvadiné Podányi Eszter és Papp Gyuláné voltak.

A színházteremben tartott ünnepségen Dr. Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia professzora, rektorhelyettes mondott ünnepi beszédet. Kiemelte Pécsvárad gazdag kulturális hagyományait, rendezvényeit, művészeti közösségeit, felhívta az értékek megőrzésének fontosságára a figyelmet, legyen az települési avagy családi. A műsorban a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói  közül Schmidt Kata Wass Albert egyik prózáját mondta el, Ruppert Luca pedig népdalokat énekelt. Felkészítő tanáraik Szabó Gyöngyi illetve Borisné Link Ibolya voltak. Enyedi Levente, a Pécsi Szakképzési Centrum II. Béla Szakközépiskolájának tanulója Arany János balladáját szavalta, felkészítője dr. Fenyvesi Jánosné volt. A műsort népdalokkal, feldolgozásokkal, megzenésített versekkel zárta a Pécsváradi Női kamarakórus Kutnyánszky Csaba vezetésével.

szöveg: Bognár Gyöngyvér

képek: Sárközi Gergely


A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük

Részletek