Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

80 éves a Pécsváradi Városi „Tűzoltó” Fúvószenekar

Címkék: kultúra

A településre 300 éve betelepített német ajkú lakosságnak köszönhetően a fúvószenélésnek évszázados hagyományai vannak Pécsváradon. Az 1760-as évektől működött katona fúvószenekar illetve az 1902-ben alakult Hadastyán Betegsegélyező Egyletnek is volt fúvószenekara.

1937-ben, Forró János tűzoltóparancsnoksága alatt, alakult meg a Tűzoltó és Önsegélyező Egylet fúvószenekara. A háborús időkben a frontszolgálat, bevonulások miatt átmenetileg elhallgatott, és 1962-ben alakult újjá Szabados Antal vezetésével az együttes. A település eseményeinek állandó fellépői lettek, állami ünnepségeken, társadalmi temetéseken, helyi és megyei tűzoltó rendezvényeken szerepeltek, 1966-tól a Pécsváradi Leányvásár állandó fellépői. 1980-ban időskora miatt Szabados Antalt Apaceller József zenetanár váltotta az együttes élén. Az utóbbi évtizedekben a repertoár átalakult, a korábbi indulókat, pattogós katonazenét muzikálisabb dallamok váltották fel. A hazai fellépéseken kívül külföldi meghívásoknak is eleget tettek, többek között Pécsvárad testvértelepülésein. 1999-ben a többi helyi együttessel közös CD-t adtak ki. 2015-ben Apaceller József a karnagyi pálcát átadta Wagner Józsefnek, aki újult erőfel fogott neki az együttes fiatalításának.

A 80 éves jubileum megünneplésére november 26-án került sor a Fülep Lajos Művelődési Központban. Előbb Zádori János Pécsvárad Város polgármestere köszöntötte a jubiláló zenekart, majd Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nkft. igazgatója a települési értékek és azok megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelte a közösségek szerepét a helyi értékek feltárásban, gondozásában.

A jó hangulatú koncert végén az egykori tagokkal kibővített zenekar közösen játszotta el a Tűzoltó indulót, majd a rendezvény megható percei voltak, amikor a 89 éves Gasteiger Ferenc tiszteletére – aki a műsort a zenekarban végig zenélte – újra eljátszották.

Pécsvárad Város Önkormányzata és a Fülep Lajos Művelődési Központ nevében Bognár Gyöngyvér köszönte meg munkájukat, melynek során a tagok szabadidőjüket áldozva, ünnepnapokon, hétvégeken színesítik zenékükkel a programokat.


80 éves a Pécsváradi Városi „Tűzoltó” Fúvószenekar

Részletek