Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja (október) alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot.

Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt az egész világról. Az utóbbi években Magyarországról is minden évben több ezer diák kapcsolódott be a könyvjelzőcserébe.

Iskolánk idén már harmadszor vesz részt a programban.

A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell (saját postaköltségén) elküldeni.

A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt, de mankót jelenthet az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjának aktuális mottója, mely 2017-ben:

ConnectingCultures and Societies = Az iskolai könyvtár kultúrákat kapcsol össze

A könyvjelzőket egyénileg is el lehet készíteni, de mindig közösen is dolgozunk a Sulikönyvtárban, idén október 16-án, hétfőn 14-15,30 óra között!

Első évben annyi magyar jelentkező akadt, hogy minket is magyar iskolákkal sorsoltak össze, tavaly nagyon érdekes könyvjelzőket kaptunk  Írországból és Horvátországból. Idén is kíváncsian várjuk, vajon a Föld melyik országához lesz szerencsénk? Tanulóink nagyon kreatívak, ami a technikákat és a színeket , formákat illeti, bármelyik országgal is sorsolnak össze minket, biztosan fantasztikus könyvjelzőket fognak kapni tőlünk! A közös könyvjelzőkészítés során lehetőség nyílik arra is, hogy a csereország kultúrájáról, hagyományairól, jellemzőiről, irodalmáról beszélgessünk. Mindent fotókkal is dokumentálunk, úgyhogy az elküldött könyvjelzőink legalább fényképeken velünk maradhatnak! A cserébe kapott könyvjelzők közül pedig természetesen a készítők választhatják ki a kedvükre valókat.

Bősz Patrícia

könyvtárpedagógia-tanár

A sulikönyvtár elérhető az iskola honlapján is, ITT, illetve követhejtük őket a facebook-on is, ITT!