Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Megemlékezés a felvidéki kitelepítések 70. évfordulója alkalmából

A felvidéki kitelepítések hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Pécsvárad város önkormányzata és a Pécsváradi Felvidékiek Klubja.

70 évvel ezelőtt (1947. május 5 - 1948. december 17. között) mintegy 15 felvidéki településről 60 család telepedett le Pécsváradon, köztük Kovács Károly asztalosmester családja is. Az ő leszármazottai - akik megőrizték a bútorokat, tárgyi eszközöket, iratokat - alakítottak ki nagy lelkesedéssel, és odaadással felvidéki emlékszobát egykori lakóházukban. Mindez persze sokkal több egy iparos család életének bemutatásától, hiszen a magyar társadalom meghatározó időszakait élhetjük át általa.

A magán kezdeményezéshez szinte azonnal együttműködő partnerként társult Pécsvárad Város Önkormányzata, a Pécsváradi Várbaráti Kör, a Nyugdíjasok Körzeti Egyesülete és a húsz éve működő Felvidékiek Klubja is. Pécsvárad közösségei ezúttal is, mint a történelem során többször, példás összefogással tudnak értéket közvetíteni, fenntartani.

Az itt élők minden évben megrendezik a „Felvidékiek Napját” és koszorúkkal emlékeznek az 2008-ban felállított emlékkőnél. Szintén az itt élők összefogását, békés együttélését jelképezi az is, hogy a felvidéki emlékkő mellett található a németség, a zsidóság és a kommunizmus áldozatainak emlékhelye is.

A felvidéki kitelepítések 70. évfordulója előtt tisztelgő rendezvény zajlott szeptember 5-én Pécsváradon. A Fülep Lajos Művelődési Központ színháztermében Zádori János polgármester köszöntője után Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, majd Fűri Ferenc a Pécsváradi Felvidékiek Klubjának vezetője mondott megemlékező beszédet.

Felvidéki leszármazottként kezdte évtizedekkel ezelőtt családja emléktárgyait összegyűjteni Kárpátiné Kovács Zita. A gyűjtés eredményeként nyíló emlékszoba tulajdonosa, a gyűjtemény gondozójának személyes, családi visszaemlékezése sokaknak csalt könnyet a szemébe.

Az ünnepségen Lezsák Sándor mellett megtisztelte jelenlétével Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Dr. Emődy Balázs, a BMKH Pécsváradi Járási Hivatalának vezetője, Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője, Kárpáti Árpád, a Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Dr. Bokor Béla, a Határokon túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

A megemlékezők az ünnepség után a megemlékezés koszorúit helyezték el a művelődési központ előtti téren felállított emlékköveknél, ahol közreműködött a Pécsváradi Zeneiskola Gyermek Fúvószenekara, majd Lezsák Sándor megnyitotta és a jelenlevők megtekinthették az emlékszobát.

Lezsák Sándor, már délben megérkezett Pécsváradra, ahol megtekintette a várat, tájékozódott a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról és az értéktárról. Az alelnököt az útra elkísérte felesége is, akinek a helyi nyugdíjas tánccsoport néhány tagja személyes ismerőse, mivel nyáron a Lakiteleki Népfőiskola Néptánctáborában vettek részt. A táncos asszonyok meglepetésül helyi néptáncot mutattak be pompás zengővárkonyi viseletben. (Kárpátiné Kovács Zita, a Nyugdíjasok Körzeti Egyesülete elnöke is egyben. )

 

szöveg: Kárpátiné Kovács Zita, Bognár Gyöngyvér

képek: Kótsch Petra

 


Megemlékezés a felvidéki kitelepítések 70. évfordulója alkalmából

Részletek