Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A tűzgyújtás új szabályai

2017. február 17-től új tűzgyújtási szabályok léptek életbe Pécsváradon.
A szabályozás oka, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben az önkormányzatnak nincs lehetősége zöldhulladék összegyűjtésére és annak égetéssel történő megsemmisítésére.

A változások lényegét az alábbiakban foglaljuk össze:
Március 16. és május 15 valamint szeptember 16. és október 15. közötti időszakban minden csütörtök 8-18 óra között van lehetőség égetésre. Égetni kizárólag fás szárú, száraz kerti hulladékot szabad, a lágy szárú növények csak komposztálással semmisíthetők meg. A tűzgyújtásra megengedett időszakon kívüli égetést a katasztrófavédelem ellenőrzi és szigorúan szankcionálja.

A rendelet teljes szövege az alábbiakban olvasható:

Pécsvárad Város Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2017. (II.15.) rendelete

Az avar és kerti hulladékégetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

Pécsvárad Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés b.) pontjában biztosított felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. §

E rendelet alkalmazásában:

a.) avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok;
b.) szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljából folytatnak;
c.) ünnepnap: január 1.; március 15., húsvét, október 23., november 1. és december 24-26.

A rendelet hatálya

2. §

A rendelet hatálya kiterjed Pécsvárad város közigazgatási területén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén működnek, tevékenykednek.

Avar és kerti hulladék megsemmisítés szabályai

3. §

(1) Avar és lágyszárú kerti hulladék megsemmisítése helyben történő komposztálással történhet, annak égetése belterületen tilos. Komposztálás hiányában, az avar és kerti hulladék a hulladéktároló edényekbe kerülhetnek elhelyezésre.
(2) A belterületi égetési tilalom alól kivétel minden év március 16. -május 15. és szeptember 16. - október 15. közötti időszak, amikor minden csütörtök 8-18 óra között van lehetőség égetésre.
(3) Külterületen a napi égetést 8-18 óra közötti időszakban lehet végezni. Ünnepnapokon az égetés tilos.

4. §

(1) Égetni csak száraz, fás szárú kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében a hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(2) A fás szárú kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, és hőterhelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye, és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(3) Tilos a fás szárú kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

(5) A fás szárú kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

5. §

(1) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(2) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

(3) A hatóságilag elrendelt országos általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

Szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályok

6. §

(1) Főzés és sütés céljából szabadtéren tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincsen, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2017. február 15. napján lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az avar és kerti hulladék égetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól szóló 5/2016. (V.25.) rendelet

(2) E rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

          Zádori János                                                             Dr. Fenyvesi János
          polgármester                                                                         jegyző