Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

NIT Szabadegyetemen a PIFÖ képviselői

A Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzat képviseletében Takács Andrea ifjúsági polgármester és László Miklós az ifjúsági önkormányzat segítője is részt vett a Nemzeti Ifjúsági Tanács 2016. szeptember 15-18. között, Felsőörsön megrendezett első Szabadegyetemén.

A Szabadegyetem során előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, valamint tematikus szekciókon való részvétel formájában volt mód a tudás, és a készségek fejlesztésére.

Az első kerekasztal-beszélgetésén Novák Katalin, az EMMI család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, valamint Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára vitatták meg a hazai ifjúságpolitika horizontális együttműködési lehetőségeit. A beszélgetést követően stratégiai partnerségi megállapodást kötött a NIT és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Majd a második napon Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztossal beszélgethettek az érdeklődők.

A Szabadegyetem harmadik napján, Schöpflin György európai parlamenti képviselő, valamint Marco Grdosic, az Európa Tanács Ifjúsági Tanácsadó Testületének elnöke is részt vett.

A záró estén, kerekasztal-beszélgetés formájában arról beszélgettünk a hazai politikai pártok ifjúsági tagozatainak képviselőivel, hogy hogyan látják a fiatalok helyzetét és jövőjét itthon.

A tematikus szekciókról a résztvevők rövid beszámolóját a továbbiakban olvashatjátok:

Vállalkozás és forrásteremtés: Remek volt olyan fiatalokkal találkozni, akik már sikeresek és befutottak, mert ebben a szekcióban erre volt lehetőségem. Látni, milyen az, mikor egy fiatal a kezébe veszi a sorsát és saját vállalkozásba nyit. Elmondták mi a magyarországi helyzet e téren és hogy milyen vállalkozási lehetőségei vannak a fiataloknak. Hatalmas erő és lelkesedés volt ezekben a fiatalokban a nagy tudás mellett, ami manapság ritka ebben a dekadens fiatalsági nemzedékben. Remek példák, mintaképek mindenki számára!

Takács Andrea

Érdekképviselet: Szekciónkban a résztvevők többnyire olyanok voltak, akik saját településükön még keresik szervezetük útját és jó példákat kívántak megismerni ahhoz, hogy hogyan, milyen módon kapcsolódhatnak be városuk döntéshozatali folyamatába. Ebben olyan vendégek segítettek, mint Gulyás Barnabás a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Társaság elnöke, Majzik Balázs az Új Nemzedék Központtól valamint Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere, hogy mint döntéshozók mit várnak el a fiataloktól, míg a másik oldalról a Zalai Hazatérők egyesülete mutatott be jó példákat, hogy kapcsolják össze a fiatalokat és a döntéshozókat.

László Miklós