Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hírek a PIFÖ háza tájáról

Ifjúsági Önkormányzatunk a nyári szünetben sem tétlenkedett: Fiataljaik jártak Belgiumban és Hollandiában, tábort szerveztek, most pedig készülnek az őszi választásokra. Az alábbiakban beszámolókat olvashatnak a tapasztalatokról, élményekről:

Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság RÉszreVétel című projektje

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) 2016-2017-ben valósítja meg az Európai Bizottság Erasmus+ Programja által támogatott RÉszreVétel (RÉV) című projektjét.

A képzések az ifjúsági közösségfejlesztési folyamathoz kapcsolódnak, amelynek célja, hogy a strukturált párbeszéd folyamatába hazai és európai szinten is minél több fiatal és döntéshozó kapcsolódjon be.

A képzések két helyen (Budapest, Zalabér), és három alkalommal (július, augusztus, szeptember) zajlanak az országban. A pécsváradi kétfős delegáció a budapesti képzéseken vesz részt, ahol a többi résztvevő javarészt Budapest és környékéről, Kelet-Magyarországról és a Dél-Alföldről érkezett.

A képzések célja, a bevont ifjúsági közösségek aktív részvételével olyan jövőtervező műhelyek létrehozása, amelyek együttes célja, hogy a település fenntarthatóságát növeljék; közvetetten a közösség életkörülményeiben minőségi javulást eredményezzen.

Az eddigi júliusi és augusztusi képzéseken a résztvevők megismerkedtek a fenntartható közösségek létrehozását elősegítő módszertanokkal. Ezen módszerek a gyakorlatban Budapesten lettek alkalmazva, majd a szeptemberi képzésre a saját településünkről, azaz Pécsváradról, kell egy átfogó helyzetképet adnunk. 

Szabó Dániel Tamás

Disputa tábor a Dombay-tónál

Idén augusztusban került megrendezésre a már szinte hagyománnyá váló Disputa tábor. Ebben az évben is sok érdekes programmal, játékkal vártak minket a szervezők. A hét legfontosabb feladata egy helyi problémákat boncolgató kérdőív összeállítása, majd annak kitöltetése volt. A csapatok járták a várost és megkérték a helyi lakosokat, hogy válaszoljanak a pár kérdést tartalmazó kérdőívre. Reméljük jövőre is ilyen jó tábor lesz.

Bayer Maja

Hogyan Demokráciázzunk Belgiumban?

Augusztus 21-től 31-ig három másik fiatallal vettem részt a „Democracy for All” ifjúsági cserén Antwerpenben. Ez volt életem első olyan projektje, ahol csoportvezetőként vettem részt. Ez nyilván magával hordozta a felelősségvállalást a többiekért és az utazás gördülékenységéért. Nagyon izgultam, bevallom. Szerencsére nem történt semmi olyanféle probléma, amely meghiúsította volna a programon való részvételt vagy a hazautazást, így hát megnyugodva mondhatom, hogy sikeres első csoportvezetésem volt. A projekt célja a fiatalok bevonása volt az aktív közösségi életbe, hogy a későbbiekben aktív állampolgárok legyenek.  Segítségünkre voltak szerepjátékok és csoportfoglalkozások. Vitáztunk az aktuális problémákról, mint a menekültkérdés, a gazdasági válság, az Egyesült királyság kilépése az Európai Unióból, a sexizmus és az emberi jogok. Érdekességét az adta, hogy rajtunk kívül 5 másik országból (Törökország, Horvátország, Észtország, Olaszország, Spanyolország, Belgium) érkezett fiatalok álláspontját is láthattuk. Míg a szexizmusban nagyjából mindegyik országgal ugyanazon a véleményen voltunk, menekültkérdésben már csak az észtek voltak hasonlóak. De mégis, milyen volt Belgium, hogy nézett ki? Képzeljen el egy olyan Pécset, ahol rendes utak vannak és végig bicikliút. Meg van? Kész. Nagyjából így tudnám jellemezni, semmi nagy korszakalkotó, teljesen átlagos kis nyugati ország korrekt árakkal a boltban. Szerencsére egész héten tökéletes volt az idő, napsütés, kis széllel. Visszamennék valaha is? Kétlem. A világon vannak sokkal érdekesebb helyek.

Jéhn Márk

Sajt, tulipán és szélmalmok

Augusztus 22-én reggel 5órakor egy 6fős nagyon lelkes csapat (Hohmann Ervin, Jéhn Márk, Kempf Eliza, Király Kamilla, Knyúr Petra és László Miklós) Pécsváradról indult útnak, hogy 1600 km-es repülőút megtétele után megérkezzen a hollandiai Rijswijkben tartott Erasmus+ projektre.

4 országból 24 fiatal gyűlt össze, egy gyönyörűen felújított, 19. századi, vizes árokkal körülvett villába, hogy a toleranciáról és a világ sokszínűségének elfogadásáról beszélgessen és cseréljen eszmét. Játékos megismerkedésünk során ízelítőt kaptunk a spanyol, az örmény és a holland fiataloktól országaikról és kultúrájukról. Mi pedig megmutattuk mi a pörkölt, a pálinka, a túró rudi, hogy milyen szép kisváros fekszik a Zengő lábánál és hogy miért is mondják, hogy: „ a Magyar nők a legszebbek”. Angol nyelvű workshopok, prezentációk, szerepjátékok segítségével fejlődtünk együtt az elfogadás témakörében, és vitáztunk a 4 ország migránsokhoz való hozzáállásáról és aktuális helyzetéről.

Szabadidőnkben lehetőségünk nyílt a hűvös Északi-tengerben fürdeni, az interaktív leideni a Kultúrák múzeumába látogatni, hajókirándulást tenni Amsterdamban a keskeny, magas házak közt a csatorna rengetegben, ínyenc sajtokból annyit  kóstolni amennyit minden kisegér megirigyelne majd egy klasszikus, hatalmas virágpiacot meglátogatni.

Alapos határ ellenőrzés után, a felejthetetlen 7 nap elteltével 29-én este 11 órakor értünk földet Ferihegyen. Biztonságban, rengeteg élménnyel és tulipánhagymával gazdagodva. Köszönetünket szeretném kifejezni László Miklósnak és Jéhn Márknak akik lebonyolították és koordinálták utunk. Lelkesen várjuk a következő projektet!

Kempf Eliza