Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

„Jövőnk gyökerei” - kiállítás a Pécsváradi Emlékházban


„Jövőnk gyökerei” – Prof. Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az idei Leányvásár díszvendége előtt tisztelgő népművészeti kiállítás nyílt a Pécsváradi Emlékházban. A pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának és a Pécsváradi Emlékháznak köszönhetően Pécsvárad város a legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye, az 56. Pécsváradi Leányvásár keretében köszöntötte a 90 esztendős Berci bácsit.

A kiállítást Kárpáti Árpád, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Igazgatóságának vezetője nyitotta meg, közreműködtek a a Sárköz Néptáncegyüttes táncosai, Balogh-Szabó Kata és Lieszkovszky Tamás.
A kiállítás anyagából megismerhetjük a néprajzi gyűjtőutak miliőjét, a népzene- és néptánckutatás munkamódszerét, és gyűjtéseken készült felvételek páratlan darabjait. A kiállításból feltárulkozik Berci bácsi évtizedek során kiérlelt népművészet koncepciója, amely kutatása tárgyát nem formai és stiláris szempontok, hanem emberi és társadalmi szükségletek alapján vizsgálja. A népművészet – elgondolása szerint – nem öncélú, és alapvetően nem színpadra szerkesztett alkotások tárháza, hanem az egyén kiteljesedésének és külvilágra adott reakcióinak a tükörképe, de a társadalmi és gazdasági változások érzékeny közege is.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a JPM Néprajzi Osztályának, Burján István osztályvezető, etnográfus főmuzeológusnak, Bálizs Beáta néprajzos muzeológusnak és Sárközi Katalin gyűjteménykezelőnek, hogy rendelkezésünkre bocsátották a kiállítás anyagát. Katának külön köszönjük az installálásban nyújtott segítségét is.
Köszönjük Kárpátiné Kovács Zitának, a Pécsváradi Emlékház vezetőjének és tulajdonosának, valamint a Kárpáti Értékközösség Alapítványnak, hogy befogadják a kiállítást, ezzel méltó, igazi autentikus helyszínt biztosítva Andrásfalvy Bertalan kutatásainak bemutatására.
A kiállítás a Leányvásár ideje alatt folyamatosan megtekinthető és természetesen a rendezvény után is látogatható egészen november végéig.

Apaceller Péter
művelődésszervező

 


„Jövőnk gyökerei” – Prof. Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az 56. Leányvásár díszvendége előtt tisztelgő népművészeti kiállítás

Részletek