Galéria

Az ezeréves kápolna

A kápolna

A pécsváradi vár legrégibb, legértékesebb, és egyben a látogatókra is a legnagyobb hatást gyakorló része a várkápolna. Nem tudjuk pontosan mikor épült, csak annyi bizonyos, hogy 998-ban itt állt. Ez a ma is álló legrégebbi templom hazánkban. Kerítőfalai, ablakai eredetiek. A háromhajós templom födémét 1157-ben, a nagy tűzvész után egy vaskos pillérrel megerősítik - ekkor nyeri el mai formáját. Mivel a megerősítés után emeletet építettek a templomra, sokáig úgy vélték, hogy a várkápolna maga altemplom volt.

A kápolna apszisában található freskó Árpád-kori művészetünk egyik legkorábbi emléke. A bizánci stílusú festmény egy főangyalt ábrázol – a legenda szerint Szent Mihályt. A sok festékréteg alatt egy másik angyal, illetve egyéb freskótöredékek is kivehetők.

A kápolnát 1996-ban Várszegi Asztrik akkori pannonhalmi főapát újraszentelte. Ma ünnepi szentmisék, egyházi szertartások mint esküvők, keresztelők, valamint kiváló akusztikájának köszönhetően különleges kulturális rendezvények népszerű helyszíne.