Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nemzeti Összetartozás Napján

Június 4. nemzeti emléknap Magyarországon: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

1920. június 4-én írták alá a Párizs melletti Versailles Nagy Trianon-kastélyában az első világháborút lezáró békediktátumot, amely Magyarországtól elvette területe kétharmadát, lakossága több mint felét. Városunkban a Szentháromság téren felállított Trianon emlékműnél évről évre rövid műsorral, koszorúzással és fáklyagyújtással emlékezünk a múlt eseményeire.

A pécsváradi emlékmű állításának ötödik évfordulója alkalmából Füri Ferenc, az akkor alakult Trianon Bizottság elnöke osztotta meg a jelenlévőkkel Bencsik István alkotásának különleges történetét. A Kossuth díjas szobrászművész, aki élete utolsó szakaszát Pécsváradon töltötte, eredetileg '56-os emlékműnek szánta a szobrot, ami azonban sose került átadásra. A művész halála után a szobor méltatlan körülmények között várta a sorsát egy pécsváradi telephelyen. Pécsvárad város önkormányzata, Bencsik István családjának felkeresése és támogatásuk megszerzése után döntött úgy, hogy a polgármesteri hivatal előtti téren, a Trianonban történt eseményeknek állít vele emléket. Azóta a június 4-ei Szentháromság téri megemlékezés bekerült a város naptárába.

Az idei évben ünnepi beszédet mondott Apaceller Péter alpolgármester, a megemlékező műsorban pedig  közreműködött a Pécsváradi Rézfúvós Kamaraegyüttes (karnagy: Wagner József), a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI gyerekkórusa (karvezető: Kutnyánszky Nikoletta), verset mondott Bárdos Sándor.
Farkas Béla tárogatóművész, Szajk község polgármestere már visszatérő vendége ünnepségeinknek, ezúttal is köszönjük a mindig az alkalomhoz illő muzsikáját.

Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek ünnepségünkre és vettek részt a közös megemlékezésen.


Nemzeti Összetartozás Napján

Részletek