Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A Pécsváradi Szent György napi Bor és Pálinkaverseny értékelője

A Pécsváradi Borbaráti Egyesület szervezésében Pécsvárad Város Önkormányzatával való partnerségben a Pécsváradi Várban 2017. május 6-án került megrendezésre a Pécsváradi Bor- és Pálinkabál.

Rendezvényünk a bor- és pálinkabírálat -alkalmasint nem is olyan könnyű -munkájára helyezte fel a koronát.

A bírálatot mind a bor, mind a pálinkabírák két-két bizottságban végezték:

A borbírálat elnökletét Havrán István látta el, míg a pálinkaítészek elnöke Béli Géza volt. Minden bíráló bizottsági tagnak köszönjük az odafigyelést, pozitív szemléletet, amit az értékelés során tanúsított.

Szakmai értékelésükben, melyeket az oklevelekhez csatoltunk kitértek a jellemző hibákra, illetve a borban, párlatban jelenlévő szépségekre, egyedi jegyekre.

A verseny eredményei a következők voltak:

A borverseny mérlege:

146 nevezett mintából (89 db fehérbor, 30 db vörösbor, 27 db siller/rozé bor)

Aranyérmek száma: 50 db (26 db fehér, 7 db vörös, 7 db rozé/siller)

Ezüstérmek száma: 53 db (30 db fehér, 6 db vörös, 10db rozé/siller)

Bronzérmek száma: 38 db (24 db fehér, 6 db vörös, 8 db rozé/siller)

Oklevelek száma: 5 db

Legjobb Fehérbor: 67. 2016. évi Chardonnay Gungl László

Legjobb Vörösbor: 58. 2016. évi Vörös Cuveé Simó Csaba

Legjobb Rozé: 45. 2016. évi Rozé Merlot Gruber József

Pécsvárad Legjobb Olaszrizlingje: 115. Olaszrizling Kreutz János

A Pécsvárad Legjobb Olaszrizlingjét megválasztó Borszenátus 10 tagja közül 9-en döntöttek emellett a tétel mellett. Külön érdekessége az eredménynek, hogy Kreutz János versenyünkön sorban egymás után második alkalommal nyeri el a díjjal járó Arany Pincekulcsot.

Legeredményesebb bortermelő: Dobszai Pince 5 Arany 4 ezüst éremmel

A pálinkaverseny mérlege:

71 nevezési mintából, melyből 7 db törköly, 9 db barack, 8 db szilva, 5 db körte, 5 birs, 6 db meggy, 5 db szőlő, 8 db vegyes, 2 db kökény, 2 db faeper továbbá 1-1 füge, narancs, bodza, cékla, málna, csipkebogyó, sárgadinnye 12 aranyérem 14 ezüstérem 21 bronzérem 24 oklevél született.

Zengő Könnye 2017. cím birtokosa: Muth Pince 17. sorszámú Muscat Ottonel Törköly pálinkája

A szakmai zsűri kimagaslónak értékelte Tóka Zsolt 59. sorszámú bodza-, Várkonyi Kornélia 20. sorszámú meggy-, és Takács Balázs 51. sorszámú meggy párlatát.

A vacsora a környezethez illő exkluzív ételsor szemnek és az ízlelésnek egyaránt kedvező élményt jelentett. A színvonalas eredményhirdetést vacsora és bál követte, melyen a Sextett zenekar gondoskodott a fergeteges hangulatról. Rendezvényünk méltó otthonaként szolgált a Pécsváradi Vár, ahol remek hangulatú estét töltött el a rendezvényen résztvevő 120 fős vendégsereg. Tombolánk két legjelentősebb nyereményét Pécsvárad Város Önkormányzata (egy a verseny logojával ellátott boroshordó) és az imrehegyi Tartálygyár Kft. (100 literes kóracél tartály) ajánlotta fel, akiknek ezúton is köszönetet mondunk a támogatásért. Nagy örömünkre mindkét nyeremény hamarosan „megtelik” tartalommal (borral illetve pálinkával)!

Egyesületünk a rendezvény sikere mellett fontosnak tartja a termelői eredmények tudatosítását és elismerését, valamint a verseny életének, fejlődésének nyomon követését. E célkitűzésünk érdekében készíttettük el rendezvényünk Kódexét, melyben a verseny adatokat fogjuk rögzíteni 2015-től kezdődően.

Összefoglalónkkal is szeretnénk köszönetet mondani a nívós rendezvény minden szervezőjének, lebonyolítójának, közreműködőjének, támogatójának és nem utolsó sorban résztvevőjének. A verseny díjazottjainak gratulálunk elért sikereikhez, tartsák meg jó termelői szokásaikat Pécsvárad gazdagodására. Azoknak pedig, akiknek az idei évjárat nem hozott jó eredményt kívánunk kitartást és jobb szüretet 2017-ben.

Bor és Pálinkabaráti üdvözlettel:

Pécsváradi Borbaráti Egyesület