Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Budapesten és Veszprémben a pécsváradi Szent Korona másolat

A budapesti Hősök terén mutatták be az „Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazást Koltay Gábor rendezésében. A történelmi környezet látványos hátteret biztosított az 1500m²-es színpadnak és mintegy 500 fellépőnek. A neves színészeket és közreműködőket, látványos show-elemeket is felvonultató szuperprodukció azonban mindezeken túl érdekes nekünk, pécsváradiaknak.

A műsor alkotói a koronázási részhez a pécsváradi várban található hiteles másolatot kérték kölcsön Zádori János polgármestertől, így a több tízezer néző előtt Sipos Imre (István király) fejére Kincses Károly (Asztrik érsek) a „pécsváradi” koronát helyezte.

Mondani szokták, ha egyszer egy üzlet beindul…. Pár nappal később Rónai Attila ötvösművész gyönyörű munkáját a veszprémi Boldog Gizella Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója is elkérte.

„Boldog IV. Károly apostoli király és Zita királyné emlékezete – Az utolsó király- és királyné-koronázás centenáriuma – 1916- 2016” címmel nyílt kiállítás a veszprémi Érseki Palotában, ezen a kiállításon tekinthették meg a látogatók a Szent Korona-másolatot.

A pécsváradiak először 2013. áprilisában a művelődési központban láthatták a vár DDOP Turisztikai attrakciófejlesztési célú pályázatának egyik projektelemeként elkészült ritkaságot, amikor az alkotó ötvösművész mellett, Tóth Zoltán József egyetemi tanár előadása keretében mutatták be.

Bognár Gyöngyvér