Programok

Ünnepi önkormányzati ülés és Néptáncműsor

 

 A pécsváradi várban

17.00 órakor

Ünnepi önkormányzati ülés

A Pécsváradi Női Kamarakórus közreműködésével

18.30 órakor

Néptáncműsor a Hosszúhetényi Népi Együttessel és a Zengővárkonyi Hagyományőrző Egyesülettel

közös televíziós szereplésük 40 éves jubileuma alkalmából

 

A Hosszúhetényi Népi Együttes megalakulása – 1972 óta, egyik meghatározó képviselője a baranyai magyar hagyományok őrzésének. A szervezet elődjének tekinti az idén 85 éve alakult Hetényi Gyöngyösbokrétát és az ötvenes évek népi együttesét. Az eltelt 45 évben Kaszás János és Papp János vezetése alatt számtalan hazai és külföldi fesztiváldíjban részesült az együttes, tulajdonosa az Örökösen Kiváló Együttes címnek is.

Az elmúlt évtizedek szakmai megmérettetését jelzi a hollandiai EUROCULT, a DUNA MENTI FOLKLÓRFESZTIVÁL sikere, valamint a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán három alkalommal szerzett KIVÁLÓ minősítés.  Az együttes Lengyelországban Magyarországot képviselte a Wegrówban megrendezett „Európai Esküvő „elnevezésű nemzetközi folklórfesztiválon.

 Az együttes köré szerveződött Hosszúhetényi Hagyományőrző Egyesület a színpadi bemutató tevékenység segítése mellett tárgyi gyűjtőmunkát is végez, kiadványokat jelentet meg és rendezvényein keresztül megpróbálja a feledésbe merült helyi hagyományokat élővé tenni.

Az együttest saját „rezesbandája” kíséri, vezetője Keserű Árpád

Az együttes művészeti vezetője: Papp János. Tánckarvezető: Lázárné Szabó Emese

 

Zengővárkonyi Hagyományőrző Egyesület

1971-ben Császár János kántortanító kezdeményezte a zengővárkonyi néptánccsoport megalapítását. Évtizedekig Töttös Sándor, népi iparművész szövő, a népművészet mestere volt a tánccsoport vezetője. Az egyesület jelenlegi elnöke Mohácsi István, alelnöke Dobszai Krisztián.

A hagyományőrző egyesület működése során számos elismerő címet nyert el, többszöri arany minősítést, és Nívó-díjat. Külön Nívó-díjjal jutalmazták a tánccsoportot kísérő Köpüfa zenekart is. Kuriózum, hogy a csoportot rezesbanda kíséri, és így a táncosoknak lehetősége van minden egyes fellépésen élő zenével megjelenni. Ahol a várkonyi rezesbanda megszólal, ott garantáltan összeszalad a közönség. A csoport fő célja, hogy ápolja és minél szélesebb körben bemutassa Zengővárkony néphagyományait, táncait, dalait és csodálatos népviseletét. Több mint 30 éves történetében sok külföldi és megszámlálhatatlan belföldi fellépéssel a háta mögött a táncosok szeretettel várják a meghívásokat, lehetőségeket, hogy az érdeklődőkkel megismertethessék kultúrájuk egy kis szeletét.

 Vissza