Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hírek a PIFÖ-től

Szeptemberben két hétvégén, két országos programon is részt vettek a pécsváradi fiatalok. Az alábbiakban Hevesi Bianka és Kovács Bálint élménybeszámolót olvashatják.

 

Szeptember 21. és 24. között részt vehettem a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szabadegyetemén, melyet Zánkán rendeztek meg. Pécsváradról a Fiatalok a Részvételért Egyesület képviseletében érkeztünk, jelen volt Benkő Alexszandra, Jéhn Márk és László Miklós. Rajtunk kívül több ifjúsággal foglalkozó civil szervezet is részt vett a programon, akik az ország különböző pontjairól érkeztek a Szabadegyetemre. Többen ismeretlenek voltunk egymás számára, így a szervezők igyekeztek ismerkedős játékokkal-programokkal feldobni ezt a néhány napot az előadások mellett. A résztvevők négy szekcióban dolgoztak: emberi jogi, oktatási, nemzetközi és ifjúságügyi szekciók közül választhattak a szervezetek képviselői. Jómagam az ifjúságügyi szekción vettem részt. Ezen belül meghallgattuk a Szakma az Ifjúságért Akadémia képviselőit, akik elmondták, hogy az Akadémia, melynek idén Pécsvárad adott otthont, az idei évben a fiatalok foglalkoztatása, az ifjúsági munkanélküliség, az elvándorlás, valamint a NEET (Not in Education, Employment, or Training) fiatalok kérdésére fókuszált. A szekció azt kívánta megvizsgálni, hogy a mindennapi munkában milyen módszerekkel lehetséges segíteni ezeken a fiatalokon. Az estig tartó programokat követően jutott idő lazításra is, amit hangos zenével és bulizással kötöttünk össze. A szabadegyetem befejeztével új ismeretekkel, tudással és hasznos információkkal tértem haza.

Hevesi Bianka

Szeptember 29. és Október 1.között került sor a "RetrOrszágos" találkozó megrendezésére Levélen. A rendhagyó találkozó a Levélen működő Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat 25. születésnapja alkalmából került sor. Szombaton éjjel 2 körül érkeztünk meg Levélre , ahol a helyiek már tárt karokkal vártak minket. A regisztráció lezajlása után kb 3-kor elmentünk aludni. Az iskola tornatermében aludtunk matracokon majdnem 50-en, amiről nem gondoltuk volna előtte, hogy ilyen jó buli lesz, és valószínűleg azt sem, hogy 3-4 óra alvással is másnap a toppon leszünk. Szombaton délelőtt többek között szó esett a Levéli GYÖK- és a többi magyarországi települési ifjúsági önkormányzat életéről. Délután vegyes csapatokat alkotva egy kreatív vetélkedőn versenyeztünk egymással. Este a finom vacsorát követően ünnepeltünk a Levéli Gyök 25. születésnapját. Vasárnap reggel a helyi kultúrházban folytattuk a programot , amely különböző beszélgetésekből állt az ifjúsági szervezetek kapcsán. A hétvégén mindenki nagyon jól érezte magát és nagyon sok embert ismertünk meg. Emellett sok dolgot tanultunk a fiatalok ügyeiről, lehetőségeiről, és az ifjúsági önkormányzatokról. Reméljük, hogy a későbbiekben is megragadhatjuk az ilyen lehetőségeket.

Kovács Bálint