Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Elhunyt Bencsik István

„Engem izgat, foglalkoztat, kíváncsivá tesz az emberi test. A test mint az alma vagy a cserebogár, a mindenség része. Viszonyban, viszonylatban van mindennel. Az emberi test nem lehet zárt rendszer, hiszen keletkezik és megszűnik. Ez filozófia. Testfilozófia. Az emberi testet az ember az elméjével, lelkével vizsgálja. Láthatóvá akarom tenni azt, hogy az ember a vizsgálódó. Vizsgálódó? Igen, a ’vanást’ akarom dokumentálni.”

Augusztus 13-án elhunyt Bencsik István Kossuth díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, PTE Művészeti Karán működő doktori program (DLA) vezetője, Professor Emeritus.

A több évtizedes művészi pályája a budapesti Művészeti Középiskola elvégzése után indult, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán töltött évek alatt már rendszeresen vett részt kiállításokon. A budapesti évek után élt és alkotott Nagyatádon, majd Pécsen, ahol 1991-ben a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola egyik alapítója lett. 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa programban életmű kiállítása volt Pécsen, emellett számos köztéri munkája látható ma is szerte az országban, sőt Görögországban és Japánban is.  

Bencsik István 85 éves volt.

 

forrás: bencsikistvan.hu

fotó: pecsma.hu